Határ extrákkal.

Észtország délkelti részén, Värska Parish járásban sajátos határsávot találunk. Oroszország egy kis területe, amit a csizmaalak miatt Saatse Boot-nak neveznek, belóg az észt részekre, ahogy a határsáv kanyargó. Így alakul ki az a furcsa helyzet, hogy két észt település, Lutepää és Sesniki között az út Oroszországon keresztül vezet. A tavas-erdős vidéken közlekedő helyiek naponta akár kétszer is átlépik a határt.

Amikor 1945-ben meghúzták a határvonalakat, Észtország a Szovjetunió része volt, így nem volt jelentősége annak, hogy hol húzódnak a sávok. Viszont 1991 után a Szovjetunió szétesésével Észtország az Európai Unióhoz csatlakozott és a Saatse Boot egy kritikus csücsök lett a két ország életében.

Szerencsére mindkét állam hajlott rá, hogy kompromisszummal rendezzék a vitás kérdést. Észtország továbbra is használhatja az utat orosz vízum nélkül, amennyiben az észtek nem gyalogosan kelnek át. Csak keresztülvezetni lehet ezen a szakaszon (vagy szamárháton haladni) és nem lehet megállni gombászni vagy fotózni sem.

Annak ellenére, hogy tilos, számtalan turista csak kiszáll, hogy készítsen néhány képet a gyönyörű területen, a tiltótáblák előtt. Nem egy szabályszegőt végül el is vezetnek a rendőrök a legközelebbi örsre, ahonnan csak a büntetés megfizetése után szabadulhatnak. Ha egy autó meghibásodik, akkor az orosz hatóságok ellenőrzik és amennyiben valóban műszaki gond áll fenn, visszavontattatják észt területre a járművet.

Lutepää és Sesniki egymástól nagyjából 1200 méterre fekszenek, az az útszakasz pedig, amely orosz részen halad, kb. 900 méter hosszú. 2008-ig ez volt az egyetlen elérhető út a települések között. Abban az évben viszont épült egy másik út is, amely lehetővé teszi, hogy a Saatse Boot érintése nélkül lehessen elérni az egyik faluból a másikat. Ez azonban egy 15 km-es kerülőt jelent, így nem meglepő módon a falubeliek most is a régi utat választják.

2005-ben Oroszország beleegyezett a határ kiegyenesítésébe és felajánlották a 115 hektáros területet észt földekért cserébe, de a módosítást még nem vitték hivatalosan is végbe.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: estonia-paradise-of-the-north.blogspot.in