Tüdőbaj kezelésére.

A kornistárnics vagy tüdőtárnics (Gentiana pneumonanthe) 1982 óta védett növényünk, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A sötét égszínkék, feltűnő, belül egy-egy világos, pettyezett sávval díszített virágait júliustól szeptemberig hozó növény elsősorban kiszáradó láprétek, hegyi rétek, szőrfűgyepek növénye, de előfordul mocsárréteken, nádasokban, fűzlápokban, erdeifenyvesekben és gesztenyésekben is. Inkább mészkerülő, olyan réteken él, amelyek a tavaszi elárasztás után nyár végére kiszáradnak.

Hazánkban több helyen megtalálhatjuk, így például élnek állományai a Bakonyban, a Mátrában, a Zala mentén is. Sajnos a termőhelyeinek változása, a csapadék- és talajvíz viszonyok változása miatt, valamint a gyepgazdálkodás átalakulása és az invazív fajok tömeges megjelenése következtében állománya csökken.

Éppen ezért különösen örvendetes a most érkezett hír, hogy a szakemberek több száz tőből álló kornistárnics állományra bukkantak Lakócsa mellett. A Dráva mentén korábbról itt már ismerték a növény kisebb élőhelyét, valamint Rinyaújlak határában is van egy eltűnőben lévő állománya.

A most felfedezett állomány a Dráva mentén a legjelentősebbnek számít.

A kb. 20-60 cm magasra megnövő évelőt a népgyógyászat tüdőbaj kezelésére használta. 2018-ban ez a faj viselte az Év vadvirága címet.

Forrás: ddnp.hu

A kiemelt kép illusztráció.