Egy korszak lezárul?

Egyre többen jönnek rá, hogy a hulladék-termelés ellen nem azzal tesszük a legtöbbet, hogy szelektíven gyűjtünk és átalakítunk, hanem hogy egyáltalán nem termelünk feleslegesen ennyi szemetet. A rengeteg csomagolás, egyszer használatos vacak kora lassan talán lejár.

Amit muszáj becsomagolni, azt lehetőleg ne plasztikba tekerjük, sorra születnek a jobbnál jobb ötletek, amelyek kiválthatják a sok-sok műanyagot.

Hiszen ki akarja tonnaszámra termelni az akár 1000 évig is a környezetünkben heverő anyagot?

A műanyagmentes csomagolás egyik nagyszerű alternatívájának tűnik a SCOBY névre keresztelt anyag, amit Roza Janusz ötlete alapján a MakeGrowLab cég berkein belül fejlesztettek Lengyelországban. A csomagolás helyi mezőgazdasági hulladékot hasznosít, és tökéletesen alkalmazható, nem csupán a termékek becsomagolására, de az ételek tárolásához is.

A legeslegjobb hír pedig az, hogy 100 %-ban lebomló, nem hagy semmiféle szemetet maga után. Ráadásul nem csak lebomlik, de még gazdagítja is a talajt, segít regenerálni azt. Az előállításhoz helyi termékeket (egyébként kárba vesző melléktermékeket) használnak fel, és ráadásul kis helyen készül. Nem szennyezi a környezet már a gyártás során sem, és természetesen a későbbiekben sem.

Forrás: BoredPanda