Idén elviselhetetlenek.

Már a hírekben is teret kapott az idei szúnyoginvázió, a csapadékos május után szinte megmaradni sem lehet a vérszívóktól. Bár a központi szúnyoggyérítés hetek óta zajlik, gyakorlatilag az ország minden részéből (Fejér megye, Pécs, Győr, Budapest…) érkeznek a bejelentések az elviselhetetlen rovarhadról. Sokan megjegyezték, hogy hiába gyérítik őket, akár repülőről, akár a földről, nemhogy nem csökken a számuk, de a permetezés után mintha még aktívabbak is lennének. Akadt, aki viccesen azt javasolta, hogy húzzunk szkafandert, ha védekeznénk ellenük.

Vannak, akik különféle spray-kre esküsznek, főként a citromolajat vagy a gerániumolajat tartalmazókat javasolják. A biováltozatokat preferálják a kisgyerekes családok, és aki igazán bőrkímélő módszert szeretne, inkább csak illóolajokkal dörzsöli be magát (citromfű, geránium, menta, levendula, teafaolaj). Van, aki a növények levelével keni be magát (szintén a citromfű és a menta van a lista élén), de sokan mondják, hogy szerintük semmi hatása nincs ezeknek a gyógy- és fűszernövényeknek. Praktikus háziszernek tűnik az ecet-citronella olaj és víz kombinációja, amit szintén a bőrünkre kell fújni. Van, aki azt javasolja, hogy szimplán ecettel kenjük be magunkat (biztos, hogy a szag erőteljes lesz).

Egyedi módszernek tűnik a darált kávé meggyújtása kerámiapohárban, állítólag a füstjét nem bírják a vérszívók. Van, aki eukaliptuszolajat párologtat, és szintén megfontolandó ötlet a kenderolajjal való bekenés, akad, aki erre esküszik.