1000 szúnyogot kap el egy éjszaka alatt.

A szúnyogok elszaporodása számos tényezőnek köszönhető, de az biztos, hogy a rovarokat fogyasztó állatok számának csökkenése is komoly szerepet játszik a folyamatban. A fecskék irtásáról már sokat beszéltünk, de nem szabad elfeledkeznünk egy másik nagy szúnyogfogyasztóról, a denevérről sem!

A hazai denevérpopuláció is drámaian csökken, és esetükben sem csak a mezőgazdaságnak, a növényvédőszereknek lehet felróni a folyamatot.

Sajnos mi, emberek is írtjuk ezeket az állatokat, ugyanis ijesztő külsejük miatt sokan félnek a denevérektől, ezért pusztítják a pihenőhelyeiket, tetőfelújításkor olyan mérgezőanyagokkal kezelik a gerendákat, ami megöli őket. A köztudatban még mindig számos negatív sztereotípia kapcsolódik a hasznos kis állatokhoz (például hányszor hallottuk már, hogy belekapaszkodik a hajunkba, ha nem vigyázunk).

Ezek az emlősök valójában nem, hogy nem károsak, de kifejezetten hasznosak.

Rengeteg szúnyogot képesek felfalni, egy denevér éjszakánként 500-1000 szúnyogtól képes megszabadítani saját vadászterületét. Olaszországban az elmúlt pár évben közel húszezer mesterséges odút helyeztek ki, éppen azért, hogy ezzel a módszerrel is segítsék a természetes szúnyogírtást. Ezeket a házikókat a firenzei egyetem, a város természettudományi múzeumával közösen tervezte és mára elérték, hogy például Milánóban kizárólag biológiai és természetes módszerekkel irtják a szúnyogot, nagyon hatékonyan.

Nem csak a fecskék fészkelését lenne jó tehát elősegíteni, de a denevéreknek való környezet megteremtése is nagy előnyökkel járna!

Felújításkor védeni kellene a fal hézagaiban addig élő denevéreket. A tél végén előkerülő áttelelő állatokat is fontos lenne megmenteni (erre láttunk már néhány jó példát!) Jó ötlet a mesterséges denevérodúk kihelyezése, ezek az eszközök a panel- és irodaházaknál is remekül alkalmazhatóak.