Zöld fal és sarki fény.

2016 decemberében adták át a Váci úton a Nordic Light irodaházat, és máris bezsebelte az „Év legzöldebb projektje” címet. A Skanska legújabb fejlesztése 26 200 négyzetméteren kínál irodákat, éttermeket, egyéb szolgáltatásokat.

Nem túlzás azt állítani, hogy ez az irodaház kívül-belül zöld: pihenésre hív a belső udvar és a kert, zöldülnek a fák az épület körül, zöld tetőteraszok, közösségi terek várják a dolgozókat és a recepciónál függőleges zöld fal fogadja a belépőket.

  Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Az igazi zöld szemlélet azonban a technológiai jellemzőkben mutatkozik meg. Az épület tetejére például napelemes paneleket helyeztek, amelyek a becslés szerint évente hozzávetőlegesen 50 000 kWh elektromos áram megtakarítást teszik lehetővé.

Az épületben kizárólag hatékony vízfelhasználású szerelvények és berendezések, így víztakarékos toalettek és alacsony kifolyású csapok kaptak helyet. A 100-110 m3-es tárolótartállyal felszerelt esővíz- és talajvíz-hasznosító rendszerből kikerülő ún. „szürke víz” fedezi az épület öblítési és öntözési igényét.

Az alacsony környezeti hatású anyagok között megemlíthető a 100%-ban újrahasznosított acélból készült szerkezeti acél, és a 45%-ban újrahasznosított anyagból készült szőnyegek.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Az irodaház esténként sarki fényben fürdik, az északi fényre emlékeztető színes fényjátékkal örvendezteti meg az arra járót a LED-izzókkal ellátott burkolatnak köszönhetően. A speciális, nyitott tájolás miatt minden fontos zugot (a lépcsőházat, folyosókat és mosdókat leszámítva) ér természetes fény, és egy automatikus, de manuálisan is kezelhető árnyékoló rendszer a napfény mértékétől függően szabályozza a bevilágítást.

A háromszintes mélygarázsban találunk külön töltőállomást elektromos autóknak, és persze helyet kapnak a kerékpártárolók és a bringásoknak fenntartott öltözők, zuhanyzók is. Az emeletek között „okosliftek” közlekednek, amelyeknek központi vezérlője „begyűjti az igényeket”, és az utazás irányainak alapján küldi az adott emeletre a felvonókat.

A komplexum az építészeti szakmában nagy jelentőségű LEED zöldépület minősítő rendszer aranyfokozatát is elnyerte.

Fotó: www.skanska.hu

Fotó: www.skanska.hu

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Forrás: azevirodaja.hu, welovebudapest