Húskampó a bejáratnál.

Az Anglia északkeleti részén található York városának szívében bájos kis középkori utcácska kanyarog. A The Shambles névre keresztelt, ódon hangulatú utat gyakran Európa legszebb állapotban megőrzött utcájaként említik. A rövid, keskeny szakasz telis-tele van favázas házakkal, egyikük-másikuk még a 14. században épült.

A házak több helyen annyira benyúlnak a macskaköves utca középvonala felé, hogy a felső szintjük már szinte összeér.

Akadnak olyan szakaszok, ahol a két karunkat kinyújtva az utca mindkét oldalát megérinthetjük. Az utcát már a 900 éves középkori összeírás, a “Domesday Book” is említi, ezzel jogot formálhat az Európa legrégebbi, jól megőrzött középkori utcája címre.

Fotó: Tom Blackwell/Flickr
Fotó: Nick Fletcher/Flickr
Fotó: lizziet77/Flickr

Az utca neve, a ’The Shambles’ mészárszéket jelent, mivel itt terült el a város húspiaca.

Számos ház hátsó felében vágóhíd, az első részben pedig az üzlet működött. A húst kilógatták az üzleten kívülre, illetve kitették a kirakatba. Az eredeti húskampók némelyike még manapság is látható a boltok bejáratánál.

Fotó: Nick Fletcher/Flickr
Fotó: john tokarz/Flickr

Akkoriban persze még egészen másmilyenek voltak a higiéniai körülmények: a belsőségeket, a vért gyakran az utcára dobták vagy öntötték. A járda mindkét oldalon magasabban feküdt, így tudták hetente kétszer vízzel végiglocsolni és lemosni azt.

Fotó: fionaandneil/Flickr
Fotó: Ken Pitcher/Flickr
Fotó: Ken Pitcher/Flickr

1872-ben még 25 hentesüzlet működött az utcában. Ezeket mára felváltották a vendéglátóhelyek, az ékszerüzletek, az antikvitás boltok. Manapság már nem csak vonzó turistacélpont, de különös hangulatú bevásárlóutcácska is lett belőle.

Fotó: phototram/Flickr
Fotó: Craig Greenwood/Flickr

A képeket látva nem csoda, hogy a The Shambles 2010-ben egy online szavazáson a ’Nagy-Britannia legfestőibb utcácskája’ címet is elnyerte.

Forrás: www.amusingplanet.com