Nyakunkon a parti-szezon.

Rachel Fay igazán tudja, hogy mi a dörgés buli-ügyben: ugyanis ő az Egyesült Királyság első és egyetlen hivatalos buli-házigazdája. Munkája nem más, mint bemutatni egymásnak a vendégeket, fenntartani a beszélgető köröket, lendületet adni a témázgatásnak.

Rachel szerint a mai bulik egyre laposabbak, a vendégek unatkoznak, vagy a telefonjukat nézegetik. Hogy ne így legyen, a karácsonyi, év végi partik előtt ad néhány jó tanácsot. Hozzuk vissza a pezsgő hangulatot a házibulikba!

1. Hívj meg több embert!

Nem jó, ha a résztvevők csak lézengenek: a jó hangulathoz fontos, hogy betöltsék a rendelkezésre álló teret. Általános tapasztalat, hogy a vendégek 30 %-a nem jön el. Amennyiben elég hellyel rendelkezel, érdemes eleve több embert hívnod.

2. Tégy némi előkészületet!

Gondold végig, hogy milyen közös érdeklődésük van a vendégeknek, ami jó kiinduló témát szolgáltathat. Érdemes a hasonló élethelyzetben, hasonló munkával rendelkezőket egy asztalhoz terelgetni. Az is megoldás lehet, ha előre készülsz témákkal: filmekkel, napi hírek vagy nyaralási célpontokkal.

3. Oszd szét a feladatokat!

Nem szükséges mindent egy kézben tartanod, néhány feladatot adj ki másoknak: családtagoknak, barátoknak. Valaki lehet például a belépésnél az üdvözlőember, más valaki figyelhet az italok töltésére, juthat valakinek az a feladat, hogy bemutassa az újonnan érkezőket.

4. Tartsd fenn a lendületet!

A beszélgetés legyen mindig magával ragadó, ezért a vendégek ne egyszerre találkozzanak mindenkivel, hanem folyamatosan. Ha egyszerre csak kevés emberrel ismerkednek össze, akkor mindig lesz dinamika a beszélgetésekben: új témák, új emberek, új párbeszédek.

5. Félbeszakíthatsz, de csak mértékkel!

Jó ötlet az újonnan érkezőket bemutatni azoknak, akik már ismerik egymást – nem baj, ha emiatt félbeszakítasz egy-két beszélgetést. Persze nem kell mindenkinek mindenkit, mert zavaró lehet a folyamatos közbelépés, megakasztás.

6. Segíts azokon, akik kínosan érzik magukat!

Ha észreveszed, hogy valaki kilóg, nem talál társaságot, szomorúnak, elesettnek tűnik, menj és karold fel. Néhány bátorító szó, esetleg egy érdekes ember bemutatása megmentheti az estéjét (és a tiedet is)!

7. Ez a kétperces beszélgetések ideje!

Ne bonyolódj hosszú, mély beszélgetésekbe: ez a csacsogások ideje. Szűkítsd két percre azt az időt, amit egy-egy emberrel csevegsz, a te feladatod nem a nagy lelkizés, hanem az emberek bemutatása, üdvözlése.

8. Ne nézegesd a telefonodat!

Ha ideges vagy, akkor különösen könnyű abba a csapdába esni, hogy folyton ránézel a mobilodra, nem hív-e valaki, aki nem találja az utat, vagy jelezné, hogy késik. Ez igen udvariatlan viselkedés a saját bulidon. Állítsd úgy be a mobilodat, hogy a szükség esetén meghalld, de ne ellenőrizgesd!

Forrás: www.housebeautiful.com