Csillagos éj.

Van Gogh ’Csillagos éj’ című festménye jutott először eszébe a kutatóknak, amikor megpillantották, így egy új gekkófaj a nagy festő nevét kapta. Az India távoli részén, a Nyugati-Ghátokban talált lenyűgöző kék és sárga állat Cnemaspis vangoghi tudományos néven került leírásra.

A hüllőre a számtalan expedíció egyikén bukkantak még 2022 áprilisában egy feltáratlan, elzárt hegyvidéki területen, Tamilnádúban. Ezek a hegyek párhuzamosan futnak India nyugati partvidékével – nem csak szemet gyönyörködtetőek, de folyamatosan gazdagítják a tudományos ismereteinket is. Hiába elképesztő ott a biodiverzitás, még mindig nem tudunk túl sokat a terület élővilágáról.

Az új gekkófaj nagyon hasonlít egy másik fajhoz, a Cnemaspis galaxia-hoz, de a laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a feltételezések helytállóak, tényleg egy új fajról van szó. Ezen új faj most került először leírásra, hónapokig tartó vizsgálatok után adtak hírt a 2 évvel ezelőtti felfedezésről. A modern DNS technikák sokkal nagyobb specifikusságot biztosítanak és segítenek a fajok pontos elkülönítésében.

A Cnemaspis vangoghi  kb. 3,5 cm-re nő, nappali életmódot folytat, elsősorban a sziklás területeken él. Egy másik, kissé hasonló küllemű fajt is találtak itt, a Cnemaspis sathuragiriensis nevét az élőhelyét jelentő Sathuragiri-dombokról kapta. Mindkét faj dombvidéki lombos erdőkben, 250-400 méteres tengerszint feletti magasságban fordul elő.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Akshay Khandekar