Nyitott szemmel a Margitszigeten.

Érdemes lesz nyitott szemmel járni Budapesten, elsősorban a Margitszigeten, mert elképzelhető, hogy most is ott tartózkodik hazánk legidősebb olyan nagy fakopáncsa, amely gyűrűt visel. November 22-én fényképezték le a madarat és mivel a gyűrűjéről több fotó is készült, sikerült beazonosítani a harkályt.

Kiderült, hogy ugyanarról a példányról van szó, amelyet 2011. február elején gyűrűztek a szigeten 2. éves korában.

A gyűrűzés és a mostani megfigyelés között eltelt 12 év és 9 hónap alapján jelenleg ez a legidősebb gyűrűs nagy fakopáncs a hazai madárgyűrűzési adatbankban.

A madarat 2013. tavaszán is megfigyelték a szigeten. Az Európai Madárgyűrűzési Szövetség életkorrekord listáján a legidősebb ismert korú gyűrűs nagy fakopáncsot a gyűrűzését követően 15 év elteltével találták meg.

Mivel a fakopáncsok állandó madarak, egész életüket egy szűkebb területen élik le, csak télen szoktak kissé messzebb távolodni a szokásos helyüktől, van rá esély, hogy ezt a példányt lássa meg valaki a Margitszigeten.

Ahhoz, hogy ilyen szép kort megéljen, kellett az, hogy a szigeten vannak idős fák, amelyek megfelelő fészkelő- és táplálkozó helyet biztosítanak a harkályok számára.

A nagy fakopáncs egész Európában, Észak-Ázsiában és Északnyugat-Afrikában megtalálható, hazánkban a leggyakoribb harkályféle. A fák lombkoronájában élő hernyókat, törzsön lévő rovarokat fogyasztja, de táplálékának részét képezik a hangyák, csonthéjas gyümölcsök, makkok is.

Szinte mindenhol megtelepszik, ahol költésre alkalmas fát talál. Hazai állománya állandó, fészkelőállományát 304 000-324 000 párra becsülik.

A Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a harkályt észlelőket, hogy jelentsék a megfigyelést a ringers@mme.hu email címen (dátum, pontos hely, fénykép, ha van)!

Forrás: mme.hu

A kiemelt kép illusztráció.