Szimbolika.

Valószínűleg a krokodil egyike az utolsó dolgoknak, amiknek felbukkanását egy templomban várnánk. Pedig az olaszországi Lombardiában, Curtatone városában található Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie templomban épp egy 500 éves hüllő lóg alá a mennyezetről.

Már évszázadok óta fura látvány fogadja a belépőket, valójában az is rejtély, hogy az állat miként és mikor került egyáltalán oda.

Az ősidőkben a kereszténység a gonoszt gyakran a hüllőkkel, kígyókkal, sárkányokkal, krokodilokkal társította, ezek az állatok vagy magát az ördögöt szimbolizálták, vagy olyan csábítót, aki bűnbe vitte az embert. Így a plafonra aggatott, láncokról lógó hüllő egyszerre szolgált elrettentésül a templomba járóknak és szimbolizálta a jó győzelmét az ördög felett.

A szóban forgó preparátum tényleg egy valódi, bebalzsamozott nílusi krokodil, amit legalább 500 évesnek vélnek.

Maga a templom a 13. században épült. Az évszázadok alatt természetesen számtalan mendemonda szövődött az állat köré. Néhányan úgy vélik, hogy a krokodilt elkapták és megölték, miután kiszökött egy privát egzotikus állatkertből Francesco Gonzaga birtokán, míg mások állítják, hogy a kroki két fivért támadott meg egy napon, akik a Mincio folyó partján pihentek. Az egyikőjük Szűz Mária segítségét kérte, aki késsel fegyverezte fel és ennek segítségével meg tudta ölni az állatot. Egy harmadik legenda szerint pedig a krokodilt kiengedték a ketrecéből, amikor egy cirkusz állomásozott a városban, az állat pedig a lótuszvirágok és nád között bújt el. Állítólag még a Szent Szűz is megáldotta a krokodilt, megajándékozva őt az emberi beszéd képességével.

Akárhogy is, a mennyezetről csüngő krokodilt megéri megtekinteni. Ugyan némileg ijesztő, de jól megmutatja a szerzetesek preparátori képességeit és kézügyességét is.

Nem ez az egyetlen templom egyébként, amelyben krokodilt találunk.

Macerata-ban a Santa Maria delle Vergini templom, Ponte Nossa-ban a Santuario della Madonna delle Lacrime szentélynek ugyancsak megvan a saját kitömött krokodilja.

Forrás: www.odditycentral.com