Fehér, kék, piros.

Madeira szigetén, Santana városának egyik leghíresebb látnivalói a háromszög alakú tradicionális házikók. A palhoçáknak nevezett házak fehérek, de az ablakok, ajtók színesek: élénk kékek, pirosak.

Ezek a házak nádból és fából készültek. A farmerek és más lakosok a szigeten történő megtelepedés idején építették őket, egyszerűen és gyorsan elérhető alapanyagokból. A nádtető éles szöget zár be, majdnem a földet éri, ami segíti a víz lefolyását a tetőről, így az épület belseje még a heves esőzések idején is száraz marad.

Ezek az anyagok nyaranta ugyanakkor hűvösen, télen pedig melegen tartják a házat. A kis épületekben csupán csak egy vagy két szobát találunk. Sajnos a tradicionális belső berendezés, a fából készült bútorok és az egyszerű díszítés különféle okok miatt pusztul, többek közt a korszakok váltásának, az állandó karbantartási költségeknek köszönhetően. Noha a házak magassága csak 5 méter, a belső tér meglepően tágas. Valójában két szintet rejt: a földszinten egy nagy nappali, az emeleten pedig hálószobák kapnak helyet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mella Lisitano (@mellalisitano) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

O.R.B. (@orbitabros) által megosztott bejegyzés

Mára már csak néhány ilyen bájos épület maradt fenn, összesen kb. 120. Néhány ma üzletként működik, vagy szállásként foglalható, de akad olyan is, amelyikben ma is laknak.

Forrás: themindcircle.com