A szakemberek folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket.

Az eddigi vizsgálatok során a Nébih szakemberei azt tapasztalták, hogy az ellenőrzött hirdetők mindössze 30%-a tüntette fel érvényes EUTR technikai azonosítóját. Egyre többen tudnak ugyanakkor a technikai azonosító szükségességéről: a szabálytalanul feladott hirdetések jelentős részénél, mintegy 60%-ánál, a hirdetők állításuk szerint rendelkeztek EUTR azonosítóval, de elmulasztották közzétenni azt. Az azonosító megléte garantálja ugyanis a tűzifavásárló számára, hogy az eladó a Nébih hatósági nyilvántartásában szerepel, vagyis nagy valószínűséggel jogkövető kereskedő.

Az eddigi vizsgálatok további tapasztalata, hogy a helytelenül feladott hirdetések másik részét a valótlan, kitalált azonosítót tartalmazó reklámok képezik, amelyek egyértelműen a vásárlók megtévesztésére irányulnak.

A hatóság mindezek miatt legutóbb 34 helytelenül feladott hirdetést töröltetett az egyik népszerű webes hirdetési felületről.

A Nébih felhívja az érintettek figyelmét, hogy az ellenőrzések a jövőben is rendszeresen és széles körben folytatódnak, különös tekintettel a hamis EUTR technikai azonosítóval hirdető személyek leleplezésére és felelősségre vonására.

Hogyan kerülhetik el a tűzifával csalókat a vásárlók?

Ellenőrizzük a szállító múltját!

A személy vagy cég neve szerepel-e a NÉBIH honlapján közzétett jogsértések között. A listán név szerint megtalálhatóak az – olykor az internetes reklámozástól is – eltiltott kereskedők, ezáltal csökkenthető a vásárlás során felmerülő kockázat.

Figyeljük a hirdetésekben, hogy a hirdető az EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e!

Az azonosító vagy kód valós meglétét a http://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso oldalon le is ellenőrizhető. Ha szerepel ezek valamelyike, a megrendelés során jelezzük, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt vagyunk hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, vagy ad át szállításra.

Előre utalással csak megbízható hirdető esetén fizessünk!

Cég esetében a megadott bankszámlaszámot feltétlenül vessük össze a cégnyilvántartásban szereplő adattal!

Érdemes előnyben részesíteni a nyitva tartással működő, telephellyel rendelkező hirdetőket.

Az esetlegesen felmerülő panaszok érvényesíthetőségére ily módon egyszerűbben nyílik lehetőségünk.

Legyen róla papírunk!

Minden esetben kérjünk a tűzifa átadásakor a nyomtatvány alapú, sorszámozott szállítójegyet, a névre szólóan kiállított számlát vagy nyugtát, valamint a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót, amelyből további hasznos információkat nyerhetünk!

A tűzifa átvételekor ellenőrizzük, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma pontosan fel van-e tüntetve.

Amennyiben ezek az adatok időben a vásárló rendelkezésére állnak, úgy az esetleges későbbi reklamációját könnyebben, biztosabban tudja érvényesíteni. Minőségi kifogások nyilván előfordulhatnak ilyen esetekben is, de az adatainak megadását vállaló hirdető, kereskedő felé nagyobb bizalommal fordulhat az a vásárló, aki kifogással kíván élni az átvett tűzifával kapcsolatosan.

Forrás és további információ: portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkünk:
Elképesztő dizájn a hátsókertben: művészi alkotás vagy egy rakás tűzifa?
9 szuperegyszerűen elkészíthető kerti tűzifatároló állvány