Függőleges növénytermesztés a városban.

Vasúti átjárók, sikátorok, üres telkek, tűzfalak: a városok tele vannak kihasználatlan területekkel. Ezeket sokkal jobban is hasznosíthatnánk, akár zöldfelületek, akár közösségi terek céljából.

Sőt, ezek az üres városi területek akár zöldségtermesztésre is befoghatóak – legalábbis ezt ígéri a Greenbelly névre hallgató projekt, ami az AVL Studio és egy mezőgazdasági mérnök, Camille Lassale közös vállalkozása.

A nemrég alapított cég „terméke” egy függőleges kertészeti rendszer.

A projekt eltökélt célja, hogy a kihasználatlan, üresen maradó városi területeket „bezöldítse”, termékeny területekké varázsolja. Ugyanakkor a helyi kapcsolatok, közösségek erősítése és a mezőgazdasági szemléletformálás is a kitűzött célok között szerepel.

A végállomás pedig a zöldebb és egészségesebb város, a helyiek élelemmel való ellátása, a gyerekek megismertetése az étel eredetével – mindez fenntartható, kezelhető léptékben.

Az elképzelés szerint olyan anyagok újrahasznosítására kerülne itt sor, mint raklapok, zsaluanyagok, fémállványzatok, faanyagok, annak érdekében, hogy a falakat beborító szerkezet épülhessen. A rendszer nem csak élelmet állítana elő, de védné is a falakat a nedvességtől és zajszennyezéstől egy extra réteg vízhatlan, szigetelő anyaggal.

A széleken komposztálásra is lehetőség lenne, az elkészült komposztot pedig a növények trágyázására használnák. Mivel az egész berendezés a helyi élelmiszerellátást szolgálja, a termékek olcsóbbak lennének, mint a messziről érkező áruk, ráadásul a lakosok részt is vehetnének a folyamatban, akár gyakorlati úton, akár elméleti oktatás szintjén.

Az építészeti installáció a farmtól a villáig tartó távolságot csökkentené le, mindössze 35 nm2-nyi alapterületen, 6 emelet magasságban, évi 6400 kg zöldség termesztésével és 162 nm2-nyi zöldterület kialakításával, akár a város közepén. A struktúrákat nem csak kertészkedésre, de kiegészítő szerkezetként éttermekhez, iskolákhoz, irodákhoz is lehetne használni. A területek egy részét bérelni is lehetne, egyfajta közösségi kertként funkcionálnának.

Forrás: www.treehugger.com

Kapcsolódó cikk: Legyél bent is kint!