Patagónciprus.

Alighanem megtalálták a világ legidősebb fáját egy 4 méter vastag törzzsel rendelkező, Chilében élő ciprus képében. Az új rekorder, amelyet Dédnagyapának hívnak, 600 évvel öregebb, mint az előző csúcstartó.

A Párizsi Klíma- és Környezettudományok Laboratóriumában dolgozó chilei kutató, Dr. Jonathan Barichivich szerint a fa akár 5484 éves is lehet. A spanyolul alerce-nek nevezett patagónciprus (Fitzroya cupressoides) egy tűlevelű, amely Chilében és Argentínában őshonos és rendszertanilag ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a hatalmas örökzöld mamutfenyők és óriás mamutfenyők.  Ezek a fák rendkívül lassan nőnek, ugyanakkor a 45 méteres magasságot is elérhetik.

Barichivich 2020-ban vett mintát a fából, de a törzs közepéig nem tudott eljutni, ezért számítógépes modellezés segítségével becsülte meg a matuzsálem életkorát. Mivel még nem sikerült az összes évgyűrűt megszámolni, az eddigi eredmények tudományos folyóiratban történő publikálása várat magára.

A feltételezések szerint az Alerce Milenario túlszárnyalja az eddig legidősebb faként ismert 4853 éves kaliforniai Matuzsálemet, amely faját tekintve simatűjű szálkásfenyő.

A Dédnagypapa egy hűvös, párás völgyre néz, az Alerce Costero Nemzeti Parkban, mohák, zuzmók és más növények védik a göcsörtös hasadékait. A látogatók az alapját még napjainkban körbejárhatják, ami akár károsíthatja is a növényt, amellett, hogy a klímaváltozás, a száraz időszakok is nyomot hagynak rajta.

Fotó: Jonathan Barichivich/Reuters

A fakitermelő ültetvények több mint 2,3 millió hektáron terülnek el Chile déli részén, az ország legjelentősebb ipara a cellulózgyártás. A szomjas, nem őshonos fenyőféle- és eukaliptusz ültetvények a terület 93%-át teszik ki, amivel a dél-amerikai ország őshonos fajait veszélyeztetik.

Chile 1973 és 2011 között több mint 780 ezer hektár őshonos erdőt vesztett el és ennek a folyamatnak még nincs vége.

Forrás: www.theguardian.com