Forradalom a várostervezésben.

Európa-szerte új trend van kibontakozóban: művészek, tervezők, építészek dolgoznak azon, hogy a lapos, szürke, unalmas tetőkre életet hozzanak, igazi közösségi terekké alakítsák őket. Ezek a tetőkertek számtalan módon hasznosíthatók: a közparktól kezdve, a kiállítótermen át a napelemparkokig. Több ezer futballpályányi terület vár arra, hogy értelmes funkciót kapjon, akár zöldfelületként, akár kulturális rendezvényteremként.

A sötétszürke betonból készült csupasz tetők pedig a városok hősziget-hatásában játszhatnak szerepet, minél több anyag nyeli el a hőt itt, annál kevesebb energiát kell az épületek arra fordítania, hogy lehűtse magát. Ezek a tetők így a városok fenntarthatósági törekvéseibe is bekapcsolódnak.

Rotterdam például 14 millió m²-nyi tetőkert-területtel rendelkezik, amelyet elszántan próbálnak zölddé tenni.  A Luchtpark Hofbogen történelmi vonatállomás tetején lévő részt ennek keretében kanyargós parkká alakították. Rotterdam számára azért is fontosak a tetőkertek, mert a város 90%-a technikailag a tengerszint alatt helyezkedik el, ezért támogatják azokat a megoldásokat, amelyek vízszint felett tudják tartani a területek egy részét.

Nem csak Rotterdamban fedezik fel a magaslati lehetőségeket, de Amszterdam, Belfast, Antwerpen, Nicosia, Göteborg, Chemnitz és Faro is tetőkert-projekteken dolgozik. Barcelonában kulturális eseményeket, előadásokat, koncerteket tartanak a háztetőkön. A ciprusi Nicosiában akad olyan gyeppel borított tető, amely 360 fokos rálátást biztosít a városra. Sőt, egy csillagvizsgálóval felszerelt tetőkertet is találunk itt, ahonnan tiszta éjszakákon az égboltot kémlelhetjük.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org