Fejlesztések a természetvédelem szolgálatában.

Land Life’s nevű szervezet küldetése, hogy visszaerdősítse azokat a területeket, ahol tönkrement a föld, azokat a vidékeket, amelyeket önerőből nem képes visszafoglalni a természet. A durva talajon, száraz klíma mellett is alkalmazható módszerek kidolgozása mellett olyan technológiai újításokat eszközölnek, amelyek több ezer hektár fásítását teszik lehetővé gyorsan és hatékonyan. A céljuk, hogy 2 billió hektárnyi területre „varázsolják vissza” a burjánzó erdőket.

Munkájukhoz hozzátartozik az is, hogy a fásítás előtt felmérik és értékelik a terület ökológiai helyzetét. Beszélnek a helyiekkel, a gazdákkal, drónfelvételeket készítenek, időjárási adatokat követnek, talajmintákat elemeznek, hogy megértsék, miért vált az adott terület lepusztulttá, kietlenné. Ennek fényében készítenek terveket a növények térfoglalásához.

A szervezet munkatársai különböző technológiákat fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy akár rövid idő alatt több száz hektárt ültessenek be, akár GPS-szel vezérelt fúrók, vagy automata ültetőrendszerek segítségével, Minél hatékonyabb, gyorsabb módszereket keresnek, ahol az automatizálásnak is növekvő szerep jut, de a helyi munkaerő is nélkülözhetetlen.

A Cocoon fantázianevű termék is azért született, hogy támogassa a magoncok növekedését az első, kritikus évben.

Egyszerre biztosít vizet és védelmet, miközben arra ösztönzi a kis növényt, hogy mély, erős gyökeret fejlesszen, ami a felszín alatti vízből táplálkozik. Az eredmény pedig egészséges, önálló fa, amely nem függ a külső vízellátottságtól, így a zordabb körülmények mellett is túlél.

A Cocoon

  • 25 liter vizet igényel az ültetéskor
  • 100% -ban biológiailag lebomló
  • nagy túlélési százalékhoz segíti a növényeket (75-95%)

Nem ér véget a munka ott, hogy a fa bekerül a földbe. Különböző, érzékeny műszerekkel kísérik nyomon az erdősítés folyamatát, és minden begyűjtött adatot elmentenek az adatbázisba. Ezek elemzésére óriási hangsúlyt fektetnek.

Így derült fény arra, hogy a Cocoon korábbi modelljében a fedél nem illeszkedik pontosan a lyukba, megsüllyed és a párolgás révén vízveszteség keletkezik. Kiderült, hogy az ültető csapatok túl sok földet tesznek a tetejére, ami szintén beomláshoz vezet. Ráadásul a földdel takart Cocoon-t a járókelők nem veszik észre, ezért rátaposnak, tönkreteszik.

Ezért a fejlesztő csapat egy új, erősebb tetőt alkotott. Ennek koncentrikus pereme van, így nagyobb teherbírású, és mivel nem teljesen takarja föld, így a rátaposás veszélye is kisebb. A régi, lapos fedél helyett az új változat önöntöző felületű, eső után is száraz marad, a víz befelé jut, hogy a magoncot táplálja.

A külső perem lefelé meghosszabbításra került, ami könnyű illeszkedést biztosít a tartályra, még akkor is, ha a Cocoon nem megfelelően lett behelyezve.

Forrás és képek: www.landlifecompany.com