Ejtőernyőző nyolclábúak.

Bizonyos években elképesztő látványnak lehetnek tanúi az ausztrálok. Az alábbi képek az Új-Dél Walesben található Goulburn városát mutatják, ahol milliónyi apró pók hullott alá az égből és szőtte be a vidéket hálójával. A pókesőt ‘ballonozásnak’ nevezik.

A pókoknak és más gerincteleneknek ezzel a mutatvánnyal a terjeszkedés a céljuk, ilyenkor migrálnak egyik helyről a másikra.

A ballonozás során a pókok olyan magasra másznak, amilyen magasra csak tudnak, felfelé tartott lábakkal, égre néző hassal, miközben számos selyemfonalat eresztenek a levegőbe. Ezek a szálak egy háromszög alakú ejtőernyővé állnak össze, ami lehetővé teszi, hogy a pókok a szél szárnyán utazzanak akár több száz kilométerrel arrébb, egy új territóriumot elfoglalva. Szélcsendes időben a Föld statikus elektromos mezeje is segíti a felemelkedést.

A pókok többsége elpusztul az utazás alatt, vagy a ragadozók falják fel őket, vagy a zord időjárási körülmények között lelik halálukat. Egy kis csapat azonban túlél és képes új kolóniát alkotni. Ha sikerrel landolnak, a pókok eltűnnek a földben, a fehérjéből készült szálak pedig szétesnek, mintha mi sem történt volna.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy mi ösztönzi, idézi elő a ballonozást, noha időnként a heves esőzésekkel függ össze.

A lenyűgöző látványra általában májusban vagy augusztusban számíthatunk Ausztráliában, közvetlenül az esőzést követően. Ritka jelenség, mert szokatlan időjárási mintázatot feltételez, az évnek abban az időszakában, amikor a pókok kibújnak.

Nem csak Ausztráliában figyelhetjük meg a pókok szürreális viselkedését, de időnként az Egyesült Államokból vagy Nagy-Britanniából is jelentenek hasonló eseteket.

Forrás: hwww.amusingplanet.com, kiemelt kép: Daniel Munoz / Reuters