Celeb, 3 lábbal.

A tüskés békagyíkot (Texas horned lizard) kemény fából faragták, de a szívósságát talán némileg túlbecsülik. Egy őslakos amerikai legenda szerint az állat akár 100 évet is képes hibernált állapotban túlélni.

Amikor a 4 éves Will Wood 1897. júliusának egyik reggelén fogott egy tüskés gyíkot, az apjával, Ernest E. Wood megyei hivatalnokkal együtt, elhatározták, hogy az állaton tesztelik a régi hiedelmet. A hüllőt (akit Blinky-nek neveztek el), elhelyezték az épülő bírósági épület sarokkövében, mintegy időkapszulát készítve, más emlékekkel, például egy Bibliával, újságokkal, érmékkel és egy üveg alkohollal együtt.

Texas Horned Lizard

30 évvel később új bírósági épületre volt a megyében szükség, emiatt a régit lerombolták. Már mindenki elfeledkezett a hüllőről, kivéve Ernestet, aki mesélt róla a helyi újságnak. Egy ambiciózus fiatal újságíró, Boyce House megszimatolta a szenzációt és lehozott egy cikket a gyíkról, akit 30 évre eltemettek.

1928. február 18-án 1500 fős tömeg gyűlt össze a kapszula felnyitásakor. A nagy érdeklődés közepette a téglafalat lehúzták a sarokkőről, majd egy réteg cementet eltávolítottak róla és felemelték a kis üreget fedő fémlapot. Az eljárást felügyelő metodista lelkész belenézett az üregbe és felkiáltott: ‘Itt a béka!’ Ernest sógora felemelte az állatot, aminek hirtelen megrándult a hátsó lába. ‘Életben van!’ – kiabálta a tömeg.

Old Eastland County Courthouse Cornerstone

Blinky új nevet kapott: Ol’ Rip lett, és valóságos sztárrá vált. Körútra ment, akadt olyan állatkert, ahol 40 ezren várták. Mozgófilm készült vele és Will Wood-dal, sőt 1928 májusában Calvin Coolidge elnökkel is találkozott.

Eközben a szakemberek, zoológusok és tudósok erősen kételkedtek abban, hogy egy hüllő képes túlélni ilyen hosszú időt víz, napfény és oxigén nélkül. A gyíkok átlagos életkora 5-7 év. Will Wood azonban úgy vélte, hogy az állat amiatt tudott életben maradni, mert a közelében lévő Biblia megvédte.

Elképesztő mértékben megnőtt a tüskés gyíkok iránti kereslet, rengeteget felvásároltak, már olyan mértékben, hogy veszélyeztette a termést, mivel ezek az állatok számtalan rovar kártevőt tudnak elpusztítani. Old Ripet eközben egy aranyhal akváriumban tartották, ahol hangyák elfogyasztásával szórakoztatta a járókelőket. Még 11 hónapot élt a csodálatos kiszabadítása után.

Halála után Will Wood bebalzsamozta az állatot és egy apró, bársonnyal bélelt koporsóba tette, amit a bíróság épületében állított ki. Old Rip Eastland történelmének részévé vált, különféle eseményeket szerveztek az emlékére, vendéglátóhelyek nyíltak, amelyek az ő nevét viselték.

Old Rip in his coffin

1962-ben a tetem némi balesetet szenvedett, miközben egy politikus felkereste a bíróságot a kampánya közben és felemelte az egyik lábánál fogva az állatot, a végtag pedig letört. Ezenfelül kétszer ellopták a kiszáradt testet és váltságdíjat követeltek érte, de mindkétszer megkerült, noha volt, aki szerint nem ugyanaz a példány került elő, amelyiket elvittek. Kételkedésre adott okot, hogy az új állatnak 4 lába volt a 3 helyett. 1976-ban egy felháborodott polgár névnélküli levelet küldött, amelyben kifejtette, hogy az eredeti, 3 lábú hüllőnek még mindig a tolvajok birtokában kell lennie. A levélíró megvádolta a városvezetést hogy egy kiszikkadt béka köré építi a jövőt és felajánlott 5000 dollárt annak, aki be tudja bizonyítani hogy az állat valóban Old Rip.

Maga a faj, a texasi gyík ma már védett, állománya fokozatosan csökken, elsősorban a a növényvédőszerek túlzott használata miatt, valamint azért, mert a behurcolt invazív vörös tűzhangyák elpusztítják a gyík fő táplálékának számító aratóhangyákat.

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.