Április-május kiemelt fecskevédelmi időszak Magyarországon.

Aggasztó számok: a hazai füsti- és molnárfecske-állomány felére, a tiszai partifecske állománya pedig alig 10%-ára (!) csökkent hazánkban 2015-re.

Sokan nem kedvelik a piszkító fecskéket, ezért leverik a fészkeket, elzavarják a madarakat. De nem ez az egyetlen oka a drámai csökkenésnek: az élőhelyek átalakítása, a fészkelőhelyek és táplálék csökkenése (a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túl sok kemikália, nem megfelelően végzett szúnyogirtás), a klímaváltozás (sár fészeképítő-anyag hiánya, óriási vonulási veszteségek) is óriási hatást gyakorol fecskéink létszámára.

Pedig ennek a madárcsoportnak a szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is. A melegedő időjárással ugyanis új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben kiemelt jelentősége van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), amelyek természetes úton csökkentik az új fajok számát.

Mi magunk is sokat tehetünk a napjainkra városiasodott, sárfészket építő fecskék védelméért. Ennek érdekében védjük a meglévő aktív természetes fészkeket, fészektelepeket. Az ürülékpotyogtatás által okozott bosszúságot ún. fecskepelenkák felszerelésével csökkenthetjük. Amennyiben felújítjuk ingatlanunkat, úgy azt fecske- és denevérbarát módon tegyük! Március-áprilisban műfészkeket is kihelyezhetünk, április közepétől június végéig pedig sárgyűjtőhelyek létesítése javasolható.

A partfalakban fészkelő partifecske-kolóniáknak is segíthetnek az emberek, ha a lejtősre erodálódás miatt költésre alkalmatlanná vált, méternyi magas földfalakat ásóval függőlegesre faragjuk.

További információk fecskéink védelméről: MME