Hosszú, európai szintű vita végére került pont.

2016-ban komoly tudományos, politikai és társadalmi vitát váltott ki a glifozát nevű gyomirtó hatóanyag esetleges rákkeltő hatása. A vegyület engedélye tavaly év közepén lejárt, és bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem talált bizonyítékot a karcinogén hatásra, a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni az újrafelvételt. Az Európai Bizottság az ECHA (Európai Vegyianyag Ügynökség) döntésétől tette függővé a hatóanyag további sorsát.

Az ECHA Kockázatértékelési Bizottságának (RAC) 2017. március 15-én közzétett szakvéleménye szerint – megerősítve az EFSA korábbi értékelését – a hatóanyag semmilyen mértékben nem minősíthető rákkeltőnek. A molekula sem a karcinogén 1A (emberen bizonyított), sem az 1B (állatokon bizonyított), sem a 2-es (bizonytalan) kategóriába nem kerülhet. A glifozát tehát nem minősíthető sem karcinogén, sem mutagén, sem reprotoxikus hatásúnak.

Összhangban a jelenlegi besorolással, a RAC a „H318 súlyos szemkárosodást okoz” és a „H411 mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz” veszély mondatokra tesz javaslatot.

Lényeges, hogy az ECHA értékelése a glifozátsavra, mint hatóanyagra vonatkozik. A készítményekben a hatóanyag só formájában, és 100%-nál kisebb arányban van jelen, így azok ennél enyhébb besorolást is kaphatnak.

Az ECHA véleménye várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra. Ez ugyanakkor még nem jelenti a hatóanyag megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.