Finom és egészséges!

granatalma-3

A bíborvörös magokkal rendelkező gyümölccsel manapság már bármelyik boltban, zöldségesnél találkozhatunk. Sokan kedvelik a savanykás íze miatt, de látványnak sem utolsó, ha salátába tesszük. Jó ha tudjuk, hogy az egészségünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes rendszeresen a kosarunkba pakolni ezt a gyümölcsöt a szezonjában, ami tipikusan októbertől februárig tart.

A gránátalma egyike volt az első termesztésbe vont gyümölcsöknek, és számos történetben, irodalmi, képzőművészeti műben bukkant fel jellegzetes alakja. A sötétbordó gyümölcs a Közel-Keleten mindenütt jelen van a konyhában, és nagyon népszerű az USA-ban is, hiszen szuperételek közé sorolják. A több száz kis lédús mag jótékony hatással van a szervezetünkre is.

granatalma-1

Mondunk 11 okot arra, hogy miért egyél Te is sok gránátalmát!

1. Kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, rost és vitaminforrás. A rostok mellett fehérjét, C és K vitamint, folsavat és káliumot is tartalmaz.

2. A gránátalma egyedülálló és erős antioxidánst tartalmaz, amit punicalaginnak neveznek. Ez a vegyület bőségesen megtalálható a gyümölcsben. A vizsgálatok szerint a gránátalma leve erősebb antioxidáns hatással bír, mint a vörösbor, a szőlőlé, az áfonyalé, a zöld tea vagy az acaibogyóból készült ital. A gránátalmalé rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt.

3. Jó hatása van a rákos sejtekkel szemben. A tumorok növekedését akadályozza, mivel elzárja azokat a tápanyagtól. A gránátalma egyike azon kevés ételnek, amely aromatáz gátlókat tartalmaz, ezáltal meggátolva az ösztrogén hormon termelődését és így csökkentve a mellrák kialakulásának kockázatát. Jó eredményekről számoltak be prosztata daganatok esetében is, ahol a tumor növekedését gátolta.

4. Gyulladáscsökkentő hatása révén a krónikus betegségek esetében is jó hatását igazolták. 5. Védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben, csökkenti azok kialakulásának kockázatát. A gyümölcsben található sav (punicic sav) a szívbetegségek esetén mutat kiváló eredményeket, a koleszterinszintre gyakorolt hatása által.

6. Csökkenti a vérnyomást, a gyümölcsben található fitokemikáliák ugyanis vérnyomás-csökkentő hatással bírnak.

7. Védi az agyat és a memóriát Az enyhe memóriapanaszokkal küzdő betegeknél figyelték meg, hogy a gránátalmalé napi fogyasztása hatására jobban teljesítettek a memóriateszteken, és az MRI-n is kimutatható volt az agyi aktivitás növekedése.

8. Csökkenti az ízületi gyulladást és az ízületi fájdalmakat. Köztudottan rengeteg ember szenved különböző ízületi bántalmakban, igazi népbetegségről beszélünk.

9. Jó hatása van merevedési zavarok esetén is. Az oxidatív károsodás ronthatja a vér áramlását a kényes területeken is. A gránátalma serkenti a véráramot, így az erekciós problémák orvoslásában is hatékony lehet.

10. Segít a baktériumos és gombás betegségek elleni harcban, például egyes ínybetegségeknél, fogínygyulladásnál, mivel kiváló antibakteriális és antifungális hatással rendelkezik.

11. Javítja a fizikai teljesítményt. Atlétákon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a gyümölcs gazdag élelmi nitrátokban, amelyeknek a fizikai teljesítményben jut szerep, mivel a véráramlást fokozzák és így késleltetik a kimerültséget.

granatalma-4

granatalma-2