A szokatlan lánykérések napja.

Minden negyedik évben van február 29-e is a naptárban – így van ez 2024-ban is. Ez az extra nap máig sok titkot rejt, különös tradíciók kapcsolódnak hozzá.

Lássunk néhány érdekességet!

1. Minden a Nap miatt van

Földünk 365,242189 nap alatt, azaz 365 nap, 5 óra, 48 perc és 45 mp alatt kerüli meg a Napot. Azonban az általunk használt naptár csak 365 napot számol egy évben, ezért a maradékokat 4 évente összegzik egy plusz napban.

2. Caesar és a pápa

Julius Caesar volt az első, aki bevezette a szökőévet i.e. 46-ban, de az ő naptárában ez másként működött: minden olyan év, amelyik 4-gyel osztható volt, szökőév lett. Ez azonban túl sok szökőévet eredményezett. XIII. Gergely naptárjában kerültek helyükre a dolgok, matematikai számítások alapján itt korrigálták az eltérést.

3. Valójában nem minden negyedik év szökőév

Caesar elképzelése nem volt rossz, csak egy kicsit elcsúszott a matek. Most szökőév minden néggyel osztható év, kivéve a százzal is oszthatókat. Szökőévek viszont a 400-zal osztható évek. Így 2000 szökőév volt, de 1700, 1800 és 1900 nem.

4. Óriási tévedés

Valójában nem február 29-e a szökőnap, hanem február 24. Julius Caesar ugyanis azt hirdette ki, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”, amely a mai naptárunk szerint február 23. napjának felel meg, melyet a szökőnap követ, azaz február 24-e.

5. Lánykérés fordítva

Egy különös hagyománynak hála, február 29-én a nők is megkérhetik a férfiak kezét (erről szól egy bájos film is, a Szökőhév). A szokást számos történelmi személyhez kötik, így például Kildare-i Szent Brigittához, aki állítólag azért panaszkodott Szent Patriknak, mert a nőknek túl sokáig kell várniuk a lánykérésre. Patrik vélhetően ezért adott a nőknek is egy napot, amikor ők kezdeményezhetnek.

6. Aki kikosaraz, az fizet

A hagyomány szerint ráadásul büntetést kap, aki nemet mond. Ha a férfi nem fogadja el a nő „fiúkérését”, akkor fizetni kell. Dániában a visszautasító úriembernek egy tucatnyi kesztyűt kell vennie a hölgynek, Finnországban pedig annyi anyagot, hogy abból kiteljen egy szoknya.

7. Rossz ómen az esküvő

A szökőnapi esküvők viszont balszerencsét hoznak. A párok igyekeznek elkerülni ezen a napon a házasságkötést (pedig mennyivel ritkábban kellene az évforduló miatt aggódniuk).

8. Létezik fővárosa is a szökőévnek

A világnak szökőév-fővárosa is van (rögtön kettő): a Texasban található Anthony, valamint ikervárosa, az Új-Mexikóban lévő Anthony saját magukat illették e címmel. Négynapos fesztivált tartanak minden évben, ahol megünneplik a február 29-én születetteket is.

9. Akiknek négyévente van szülinapjuk

Természetesen ezen a napon is születnek babák, a világon kb. 4 millió ember él, aki ekkor látta meg a napvilágot. Ezek az emberek többnyire február 28-án vagy március 1-jén ünnepelnek a köztes években.

10. A rekorderek

A Guinness World Records egyetlen családot tart nyilván, amelyben generációk óta február 29-én születnek utódok. Peter Anthony Keogh 1940-ben Írországban, fia, Peter Eric 1964-ben az Egyesült Királyságban, az unoka, Bethany Wealth pedig 1996-ban az Egyesült Királyságban jött világra február 29-én.

11. Hírességek

Többek közt a zeneszerző Gioacchino Rossini, Michéle Morgan színésznő, Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakozónk is február 29-én született.

12. Klubtalálkozó

Ki gondolná, hogy a február 29-én születetteknek még klubjuk is van: a Honor Society of Leap Year Day Babies klubnak világszerte több mint 11 ezer tagja van.

Forrás: www.mnn.com