Feszültségkeltés.

Idén karácsonykor különleges élményben volt részük azoknak, akik az USA-beli Chattanooga városában található Tennessee Aquariumba látogattak. Az ünnepi fényhez szükséges energiát ugyanis egy elektromos angolna termelte.

Az elektromos angolnától persze nem áll távol a feszültségkeltés. Az állat a vízfelszín közelében lesi áldozatát, amelyet elektromos szerveivel elkábíthat, vagy meg is ölhet áramütéssel. Az elektromos halak közül a legveszélyesebb faj, akár 500 voltos feszültséget is képes előállítani. Az eddigi legnagyobb feszültséget, 860 voltot egy 120 cm-es amazonasi példányon mérték. Ha az angolna nyugalomban van vagy a sötétben navigál, csak kis feszültségű áramot termel (a sötétben rosszul lát, így elektromos kisüléseket használ a tájékozódáshoz). Amikor viszont izgatott vagy zsákmányt akar szerezni, sokkal nagyobb feszültségű áramot állít elő.

A Miguel Wattson névre keresztelt angolna a feldíszített karácsonyfa izzóit hozta működésbe.

Minden egyes alkalommal, amikor egy löketnyi elektromosságot termelt, érzékelők erősítették fel a jelet és vezették tovább a karácsonyfán lévő izzókhoz.

Forrás: www.amusingplanet.com