Kisvonatozással vagy vacsorával is egybekötheted az élményt.

Felejthetetlen élmény, a természet lenyűgöző eseménye. Hallottad már a sötét erdőben messzire elhallatszó szarvasbőgést? Izgalmas éjszakai kalandra hívunk!

A szarvasbőgés idejét az időjárás nagyban befolyásolja, de általában augusztus utolsó hetétől október végéig tart. Mivel a koronás nagyvadak nem kedvelik a hőséget, a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. Általában, normál időjárás mellett szeptember 5. és 20-22. között tart a főidőszak, de ettől jóval tovább is húzódhat. Amikor a gímszarvasok párzási időszaka elkezdődik, különösen az alkonyati és esti órákban az erdőkben messzire hangzik a zengő szarvasbőgés.

Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki a háremet.

Fizikai erejüket fitogtatva törekednek a bikák arra, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy másik bika ne juthasson háreme közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a távolmaradásra, ha ez eredménytelen, akkor megverekszenek a hárem birtoklásáért.

Amelyik bika a “harcban” elfárad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését. Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést a gímbikára jellemző hangadás kíséri, más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Kialakul a jellegzetes hangorkán, a többszólamú szarvasbőgés. Szerencsés esetben hallani lehet az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is.

Egyéni kirándulók leggyakrabban a Börzsönyben vagy a Pilisben próbálják elkapni a szarvasbőgés utánozhatatlan hangorkánját. Néhány helyen azonban szervezett túrákon is részt vehetünk.

Most 7 helyet ajánlunk a felejthetetlen élményhez!

1. Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont, Szarvasfarm, Bőszénfa

A meseszép Zselicben találjuk az 1500 gímszarvast számláló szarvasfarmot, ahol vaddisznót, muflont, és háziállatokat is tenyészetnek. Azon túl, hogy a telep az oktatásban és a kutatásban is részt vesz, az ide látogatóknak is számtalan élményt nyújt a szarvas-simogatástól atraktoros túráig. Újdonság a vacsorával egybekötött szarvasbőgés-hallgatás, amelyre fogatos és traktor vontatta pótkocsis túrát is szerveznek.

Szarvasbőgés idején túrák indulnak 2018. szeptember 7-én és 21-én 17 órakor, valamint szeptember 22-23-án 8.30-kor és 17 órakor. Előzetes bejelentkezés: 20/977-6289; dani.tunde@ke.hu

További információ: www.szarvasfarm.ke.hu

2. Kaszó Zrt.

Somogy zöld szívében kisvonatozással és vacsorával köthetjük össze ezt a felejthetetlen élményt! A járat a Baláta-tóhoz viszi az érdeklődőket, ahol a kilátóból hallgathatják a vendégek a szarvasbőgést. A vonatról visszaérkezve lehetőség nyílik a megkóstolni a Főherceg Fogadó finom vadételeit.

Időpontok: 2018. szeptember 6-8, 13-15, 20-22.
Indulás: Kaszó, 18:00 órakor
Bejelentkezés szükséges a +36-82/445-818-as telefonszámon!

További információ: www.kaszort.hu

3. Dél-Zselic vadásztársaság

A Kaposvártól nem messze, a zselici dombvidéken található vadászterületnél is érdemes érdeklődni, ők is indítanak túrákat szarvasbőgés idején.

További információ: www.delzselicvt.hu

4. Gemenc

A szarvasbőgést hallgató túrák kisvonattal indulnak Pörbölyről. Érdemes már 17 órakor érkezni, mert izgalmas előadás és filmvetítés keretében hangolódhatunk a kirándulásra. A vonat és a fogatok 18 órakor indulnak, és várhatóan 21 órakor érkeznek vissza.

Időpontok: 2018. szeptember 7-8.
Ökoturisztikai Központ, Pörböly, Bajai út 100.
Telefon: 30 243-4613 és 74 491-483
e-mail: okocentrum@gemenczrt.hu

További információ: turizmus.gemenczrt.hu

5. Őrjeg (Homokmégynél)

A Duna egykori medrében kialakult hatalmas mocsárvilág maradványa, az Őrjeg a környező erdőknek köszönhetően gazdag nagyvad állománnyal rendelkezik. Túránk során kis szerencsével fültanúi lehetünk a szarvasbőgésnek, majd a csillagos égboltban gyönyörködhetünk.

Találkozó: 17:30 órakor, a Császártöltés melletti egykori Csala Csárda parkolójában.
Tudnivalók, jelentkezés: Agócs Péter, +36-30/4884-587

További információ: knp.nemzetipark.gov.hu

6. Agostyán

A Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen hallgathatjuk a szarvasokat.

Időpont: 2018. szeptember 18-23 között, az időjárás és érdeklődés függvényében több alkalommal.
A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezik. Előzetes bejelentkezés szükséges!
Találkozás: 18:00, Agostyán, az ökofalu parkolója (GPS: 47.663392, 18.400889)
Túra hossza, időtartama: 1-2 km, 4 óra

További információ: Czumpf Attila +36 30 663 4651

7. Királyrét

Időpont: 2018. szeptember 21-23. között 18:30-22:00
Találkozás: 18:30, Hiúz Ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya – Királyrét, GPS: 47.89666, 18.97368)
Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra
Telefon: 27/585-625
e-mail: kiralyret@dinpi.hu