Hogy legalább a hétvégéket itt töltsük.

Ki ne álmodozna arról, hogy a szabadidejét egy nyugodt, hatalmas kerttel rendelkező, erdők ölelte házban tölti? Mi folyamatosan így teszünk! Szubjektív listánkon összegyűjtöttük azt a 7 települést, ahol most nyomban vennénk egy házikót, ha tehetnénk.

Neked mi lenne még a listádon?

1. Mátraalmás

Az ország egyik legmagasabban fekvő települése: körben hegycsúcsok és erdők, bármerre indulunk, a természetben találjuk magunkat. Valamikor üveghuta működött itt, ma pihentető csend vár ránk az alig több, mint 100 lakosú településen. Az erdőjárók, nyugalomra vágyók, természetrajongók ennél szebb helyet nem is kívánhatnának maguknak!

https://www.facebook.com/matraalmas/photos/a.273486712740237/1490553987700164/?type=3&theater

2. Dunasziget

Akit még nem varázsolt el a Szigetköz, sürgősen tervezzen be egy kirándulást! A kert végében folyó Duna, a csónakos közlekedés, a varázslatos vízi világ garantáltan rabul ejtő az arra járót.

Fotó: www.dunasziget.hu
Fotó: www.dunasziget.hu

3. Szalafő

Az Őrség szerelem: ki ne szeretne egy hatalmas kertet a dombok között tókával, vadvirágos réttel, építészetileg is egyedülálló házzal? A szerek bármelyik megtaláljuk a világvégi nyugalmat, miközben gyönyörű természet vesz körbe minket, de adózhatunk a népi mesterségek és az egyedülálló gasztronómiai ínyencségek iránti rajongásunknak is.

https://www.instagram.com/p/BKx5rrMAN8R/?taken-at=294832285

https://www.instagram.com/p/3rlTPhCSGJ/?taken-at=294832285

4. Németbánya

A Bakony rengetegében megbúvó falvacska első pillantásra otthonosnak tűnik. Az apró fő tér, a közösség, a kis patak, a madárdal és a kemence rögtön azt az érzést kelti bennünk, hogy itt lenni jó. Ne szaladjunk gyorsan tovább!

https://www.instagram.com/p/BjVaeWblriQ/?taken-at=438299804

https://www.instagram.com/p/BligA3mA9_y/?taken-at=438299804

5. Kishuta

A zempléni erdők között húzódó falvak közül nehéz akár egyet is kiemelni. A közelben tekergő kisvasút, a friss levegő, az egyszerű, de takaros házak között könnyű elképzelni a hétvégi pihenést is.

Fotó: Hollófernyiges/Wikimedia Commons
Fotó: Hollófernyiges/Wikimedia Commons

https://www.instagram.com/p/BWu07l2ACL7/?tagged=kishuta

6. Sarród

Hazánk kevésbé ismert környéke a Fertő-tó, igaz, a vízfelület legnagyobb hányada Ausztriában található. Különleges élővilág, nyeregtetős parasztházak, remek bicikliutak várnak itt ránk.

https://www.instagram.com/p/BET4JYQQQt0/?taken-at=260006947

Fotó: Pellinger Attila/Wikimedia Commons
Fotó: Sóhivatal/Wikimedia Commons

7. Cserkút

A Mecsekből is lehetetlen egyetlen települést kiválasztani, de mi most az egyik gyöngyszemre, Cserkútra szavazunk. A turistautak, a mecseki erdők, a medvehagyma- és gombalelőhelyek között könnyűszerrel el tudnánk tölteni az órákat.

Fotó: Trócsányi Balázs/cserkut.hu