A balkonládák, virágágyások, függőkosarak kedvencei.

A tavasz érkezésének csalhatatlan jele, ha az utunkat a kertészet felé vesszük, és nekilátunk beültetni a télen üresen tátongó virágtartóinkat. Ilyenkor nehéz ellenállni az egyévesként tartott virágoknak (némelyikük átteleltetésével persze megpróbálkozhatunk), és ne is tegyük, hiszen színt és vidámságot visznek a ház köré, az ablakba, a teraszra és a kertbe.

Az alábbiaknak ott a helye a te virágtartóidban is:

1. Angelónia (angyalfüzér)

Jól tűri a meleget és a szárazságot, így túlvészeli a forró nyári napokat is. Nyáron virágzik, de ha meleg az idő, még ősszel is virít.

2. Kerti (mindignyíló) begónia

Kecses, törékeny virágok, fehér, rózsaszín, pirosas színben: a begónia nem igényel sok törődést, árnyékosabb és naposabb helyen is virít. Egynyáriként neveljük, de megpróbálkozhatunk fagymentes helyen az átteleltetésével.

3. Celózia

Számos forma és színváltozatban (piros, narancs, sárga, rózsaszín) ültethető ez a szépség, gyorsan nő, és igénytelen. Kell ennél több?

4. Pillangóvirág

Légies, szépséges virágok, minél többet vágjuk, annál gyorsabban és magasabbra nőnek, így rózsaszín, fehér, lila szirmokba borítva a kertet egész nyáron.

5. Dália

Élénk, feltűnő virágok, amelyek minden virágágyásba színt és életet visznek. Számtalan fajta, teltebb, szimplább virágok, rengeteg szín biztosítja a változatosságot. Könnyű termeszteni, a gumókat pedig kiáshatjuk és átteleltethetjük.

6. Muskátlik

Aligha létezik ablak, erkély muskátli nélkül: az egyik legkedveltebb virág piros, rózsaszín, bordó, fehér színben is kapható. Hónapokig örvendeztet minket a virágaival, és a félárnyékos helyet is elviseli.

7. Nebáncsvirág

Apró virágok, finom, puha szirmokkal, ez a növény sötétebb, árnyékos helyen érzi jól magát.

8. Sarkantyúfű

Hűvösebb helyekre ideális, nem ördöngösség a nevelgetése. Tavasztól nyárig hozza lilás, kék virágait.

9. Büdöske

Régi parasztudvarok, kertek nem léteztek büdöske nélkül. Gyorsan növő, élénk narancsszínnel hódító virág, egész nyáron ontja a virágokat.

10. Árvácska

Jól tűri a hideget is, az első növények között van, amelyek benépesítik a virágtartókat, balkonládákat. Szinte a szivárvány összes színében kapható.

11. Petúnia

Egyetlen kertből sem hiányozhat a petúnia, balkonládába, függesztett kosárba is ültethető, de a virágágyást is feldobja. Számtalan színben, változatban elérhető, napos helyre ültessük.

12. Oroszlánszáj (tátika)

Magasságot, új dimenziókat élénk színeket hoz a kertbe, és termeszteni sem bonyolult. Teljes napot szeret, nyáron virágzik.

13. Napraforgó

Nem csak a hagyományos sárga tányérokat nevelhetjük a kertben, de bordó, fehér, narancs, sőt rózsaszín árnyalatban is létezik napraforgó. Magasra nő, jól mutat kerítés, vagy falak előtt. Napos helyre ültessük, nyártól kora őszig gyönyörködhetünk a virágaiban.

Forrás: www.countryliving.com