Nyiss új ágyásokat az ablakban.

A saját zöldség: öröm és egészséges táplálék. Amennyiben vannak a lakásodnak napfényben fürdő, szabad területei, ideje hasznosítani őket! A zöldségek egy része kis helyen is elfér, és hamarosan saját terményt szüretelhetsz a konyhában, vagy a szoba sarkában.

1. Mogyoróhagyma vagy salottahagyma

A mogyoróhagyma nevelgetésével a kezdő kertészek is megpróbálkozhatnak – egyszerű termeszteni, és más zöldségekhez képest kevesebb napfénnyel is beéri. Íze lágyabb, kevésbé csípős, mint a vöröshagyma.

2. Retek

Meglepő módon a retek is jól termeszthető beltéren. Nem igényel rengeteg fényt, viszont mélyebb talajra van szüksége, hiszen a föld alatt fejlődik az ennivaló rózsaszín „fej”.

3. Csírák

Pofonegyszerűen termeszthetőek és rengeteg értékes vitamint, tápanyagot tartalmaznak. Már a konyhaasztalon is fejlődnek, egyszerűen szendvicsbe, salátába szórhatjuk őket. Retek, rukkola, zsázsa: vessük el a magot és 1-2 hét múlva már csipegethetjük is.

4. Fűszerek

Gyorsan nőnek akár a konyhaablakban is, és kéznél lesznek, ha főzünk. Ne tegyük őket túl közel az ablakhoz (vagy legalábbis ne nyitogassuk rájuk), mert a hideg levegő hervadást okozhat. Bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, koriander, metélőhagyma mehet a cserepekbe!

5. Burgonya

Nagyobb dézsát vagy zsákot igényel, és nem kevés fényt, de ha van elegendő helyünk, saját krumplit is nevelhetünk.

6. Spenót

A zöld levelek, így például a spenót, de akár a saláták egy rész is termeszthető beltéren. A jó vízelvezetésű talaj nagyon fontos. A spenót nem szereti a nedves környezetet, ezért fontos, hogy olyan cserépbe vessük, amelyik alul lukas, és nem áll meg benne a víz.

7. Paradicsom

A paradicsom esetében az is jó megoldás, ha beltéren kezdjük a palántanevelést, majd idővel kiültetjük a szabadba. A hidropóniás rendszer ajánlatos, és a kiegészítő mesterséges fény is, mivel a paradicsom napi 8-10 óra napsütést vagy megvilágítást igényel. Válasszunk kisebb növésű, kompaktabb fajtát, koktél- vagy cseresznyeparadicsomot.

8. Szamóca

Végül egy gyümölcs: a szamóca már a legkisebb balkonon is termeszthető, sőt, akár a lakásban is! Cserépben vagy függőkosárban, a lényeg, hogy napos helyre kerüljenek, elegendő fényt kapjanak a tövek. itt is fontos a jó vízelvezetés, és fontolóra vehetjük a kiegészítő fényt és a hidropóniás rendszert is.

Forrás: www.countryliving.com