Elborzasztó hírek érkeztek a hosszúnyakúról.

A biológusok szerint a Föld legmagasabb állata, a népszerű zsiráf a kihalás szélére került. Az elmúlt 30 évben a zsiráfok populációja közel 40%-kal zsugorodott, így „sebezhető” megjelöléssel felkerültek arra a listára, ahol a fenyegetett és veszélyeztetett fajok „gyülekeznek”. 1985-ben még 151 000 és 163 000 közé becsülték a zsiráfok egyedszámát, 2015-ben viszont már 97 562-re csökkent a létszámuk a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentése szerint.

zsiraf-4

A zsiráf sajnos nem az egyetlen emlős, akinek veszélyeztetettségi státusza megváltozott az elmúlt években. A tudósok az élőhelyek elvesztését okolják a folyamatért.

zsiraf-2

Miközben mindenki az elefántokért aggódik, a Földön négyszer annyi vastagbőrű él már, mint hosszúnyakú – mondták el Julian Fennessy és Noelle Kumpel biológusok. A zsiráfok jó ismerői azt mondják, hogy a pettyes állat esetében a „csendes kihalásnak” vagyunk tanúi.

„Mindenki feltételezi, hogy a zsiráfok mindenhol ott vannak” – magyarázza Fennessy, a Zsiráf Védelmi Alapítvány társigazgatója. De a valós helyzet az, hogy nincsenek ott mindenhol. Mostanáig sajnos a biológusok sem végeztek maradéktalanul jó munkát a zsiráfok létszámának feltérképezésében, és egyetlen széles fajba sorolták őket, a 9 alfaj helyett.

„Erős tendencia az, hogy azokat a vadon élő fajokat, amelyek jól ismertek, mesekönyvből, állatkertből, nem véljük veszélyeztetettnek, valahogy úgy gondoljuk, hogy minden rendben van velük. Ide tartoznak a zsiráfok, csimpánzok is. Ez pedig nagyon veszélyes.” – összegzi Stuart Pimm biológus, aki nem vett részt a munkában, viszont erősen kritizálja az IUCN-t, amiért nem kezeli megfelelően a veszélyeztetett állatokat.

zsiraf-3

Fennessy szerint a zsiráfok veszélyeztetettségének fő oka a csökkenő életterük, emellett a betegségek és az orrvadászok is tizedelik a populációt.  Különösen Közép- és Kelet-Afrikában figyelhető meg, hogy a lakosság a hosszúnyakúak életterének rovására terjeszkedik. Ez feldarabolja a zsiráfok populációját, csökkenti az állományok nagyságát. A vadon élő példányok 7 országból már el is tűntek: Burkina Faso, Eritrea, Guinea, Malawi, Mauritánia, Nigéria and Szenegál zsiráfmentes övezetté változott.

zsiraf-1