Kevesebb hulladék.

Csak semmi pazarlás: egyre több szó esik arról, hogy akad, aki gyakorlatilag hulladék termelése nélkül éli a mindennapjait. Ezt hallva nem gondolunk bele, hogy mennyi mindennel van tele a szemetesvödrünk, egy zöldségleves elkészítése közben például már negyedig megpakoljuk, amennyiben a héjakat nem komposzton gyűjtjük.

Ha nem hámozzuk meg a zöldségeket, akkor időt takarítunk meg, nem keletkezik annyi hulladék és ráadásul nem megy kárba a héjban lévő vitamin sem.

A héjban nem egyszer sokkal több a rost, mint magában a zöldségben, és egy alapos mosással biztonságosan fogyaszthatóvá válik.

Sokan azért hámoznak, mert úgy vélik, így megszabadulnak a káros növényvédőszerektől, kemikáliáktól. Ez azonban nem feltétlen így van, a szennyeződés be tud hatolni a termés belsejébe, például a vízháztartáson keresztül. Ha ezt el akarjuk kerülni, vásároljunk biotermékeket – nem árt tudni, hogy még ezek is tartalmazhatnak peszticideket, például ha egy közeli földről átsodródik a vegyszer, vagy akár az esővel jut a terményre.

Néhány zöldség fogyasztását természetesen nem lehet hámozás nélkül elképzelni.

Ide tartozik a zellergumó, a karalábé vagy a viaszos héjú karórépa.

Azonban a sárgarépa, az uborka, a batáta, az újkrumpli, a tarlórépa, a cékla héjastul is főzhető, süthető. Főzés közben a cékla vagy a krumpli héja magától is leválik, de ehető és finom. Hámozatlan hagymát és fokhagymát is tehetünk egy zöldséglevesbe, finom, teltebb ízt és színt kölcsönöz az ételnek.

Forrás: www.treehugger.com