Nátriumpótlás.

Az Amazonas menti esőerdőben élő arakangák és papagájok különös szokást folytatnak. Nagy számban összegyűlnek a kitett folyópartokon, hogy az agyagból csipegessenek, egészen lenyűgöző, különös látványt nyújtva.

Fotó: jorgeluizpsjr

De miért esznek ezek a madarak agyagot?

Az egyik legelfogadottabb elmélet szerint azért, mert étrendjükből hiányzik a nátrium. Márpedig a nátrium hozzájárul a szív aktivitásához, bizonyos anyagcsere-folyamatokhoz, az idegi impulzusok generálásához, az elektrolit egyensúly fenntartásához. Számos növényevőnek szüksége van extra sóra, mivel a növények nem tartalmaznak számukra elegendőt. Így ezek az állatok gyakran sónyalogatással pótolják a hiányt. Az agyag és a föld jó nátriumforrás, de más tápanyagokat, ásványi sókat is be tudnak így szerezni, például a káliumot és magnéziumot.

Fotó: Dustin & Lori Slater/Flickr
Fotó: Brian Ralphs/Flickr

Egy másik elképzelés szerint azért esznek agyagot, hogy megszabaduljanak a méreganyagoktól. Amikor agyagot esznek, azok darabkái megkötik a természetesen előforduló toxikus anyagokat, így azok nem tudnak az bélrendszerbe jutni.

Fotó: Salparadis
Fotó: Aftab Uzzaman/Flickr
Fotó: Sophie Karolczak

A kutatók szerint a nátriumfelvétel valószínűsíthetőbb elképzelés. A tanulmányok szerint a madarak által választott agyagnak nincs nagy kation-kicserélő kapacitása, se nem tud több toxint megkötni, mint az az agyag, amit nem eszegetnek a szárnyasok. Ugyanakkor előnyben részesítik a nagyobb nátriumtartalmú talajt. Sőt, a kutatók azt is megfigyelték, hogy helyenként egy bizonyos réteget csipegetnek, az alatta és felette lévő, nátriumszegény rétegeket elkerülik.

A papagájok az Amazonas nyugati régióján kívül olyan ételeket is fogyasztanak, amelyek mérgező anyagokat tartalmaznak, így például a porzófa magját, ugyanakkor a méreggel a gyomrukban is képesek megtenni távolságokat anélkül, hogy agyagevésbe fognának.

Fotó: OSTILL is Franck Camhi
Fotó: Andy Wilcock
Fotó: Marieke Funke

Több tucat hely van Paraguay-ban, Peruban, Bolíviában, Brazíliában és Ecuador-ban, ahol megfigyelhető az agyagevés, de a legnépszerűbb és könnyen elérhető pontok a Tambopata Nemzeti Természetvédelmi Területen és a Manu Nemzeti Parkban, Peruban, valamint a Yasuni Nemzeti Parkban, Ecuadorban találhatók.

Forrás: www.amusingplanet.com