Nézd meg a madarat, és kapd elő a mobilod!

Egy remek applikáció segítségével ezentúl könnyedén beazonosíthatod, ki repült el melletted. A Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által kifejlesztett, Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazása 2016. áprilisában indult útjára. Pillanatnyilag hazánk 157 leggyakoribb madárfajának határozásában segít, de 2017 januárra várhatóan már az összes, tehát több mint 400 faj elérhetővé válik ebben a formában is.

A madárhatározó bármikor jól jöhet, elsősorban azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, hogy milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón. Magyarország első mobiltelefonos madárhatározó alkalmazása madárlexikonként, és a megfigyeléseink rögzítőjeként is használható. Az alkalmazásban használt illusztrációk Kókay Szabolcs munkái, a madárhangok egy része pedig Zsoldos Árpád hangfelvétele.

Madárhatározó applikációKép: http://www.mme.hu/

Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennünk, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Madárhatározó”, majd a telepítésre kattintani. Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és már kezdődhet is a határozás! Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik.

Ha határozni szeretnénk, akkor az Ez mi lehet? kérdéstől kell elindulnunk. A madár alakja, legjellemzőbb színe és előfordulási helye alapján tudjuk megtalálni az általunk keresett fajt. További határozási segítségként meghallgathatjuk a madár hangját is, ha pedig még többet szeretnénk megtudni a madárról, az adatlap alján található „Többet akarok tudni” gombbal ellátogathatunk az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára.

Madárhatározó applikáció

Kép: http://www.mme.hu/

Még egy érdekes funkciója van az alkalmazásnak: segítségével adatot tölthetünk fel a Madáratlasz Programba (MAP). A MAP egy olyan, hazánkban egyedülálló madármegfigyelő és adatgyűjtő akció, mely alapján el lehet majd készíteni a fészkelő madárfajok első részletes magyar Madáratlaszát. Ez nemcsak a hazai fészkelő fajok előfordulásáról, hanem azok mennyiségének az országon belüli eloszlásáról is tájékoztat majd. A Madárhatározó alkalmazásban kizárólag az úgy nevezett Alkalmi megfigyelés feltöltésére van lehetőség, aki a komolyabb Listás adatfeltöltésre szánja rá magát, azt csak a map.mme.hu oldalon tudja megtenni. Fontos, hogy csak olyan fajt töltsünk fel, melyet 100%-os biztonsággal meg tudtunk határozni, és ha az adatlapon valamiben nem vagyunk biztosak (mint például a fészkelési valószínűség), inkább hagyjuk üresen azt a kategóriát.

További információ: http://www.mme.hu/madarhatarozo-mobiltelefonos-alkalmazas-0