Példamutató kezdeményezés.

Thaiföld Wat Chak Daeng templomában minden szerzetes narancssárga ruhája újrahasznosított műanyagból készül. Vezetőjük, Maha Pranom Dhammalangkaro elmondása szerint már az ország más templomaiból is érdeklődnek az újrahasznosított öltözékek iránt.

A vezető szerzetes elmondta, hogy mindig keresik az innovatív megoldásokat. A száraz falevelekből például szerves trágyát készítenek, és a műanyagot is megpróbálták már tüzelővé alakítani, de az nem volt járható út. Aztán meglátták, hogy valaki újrahasznosított műanyagból készült pólót viselt, ez adta az ötletet az öltözékhez.

Korábban nem volt tapasztalatuk abban, hogy miként lehet anyaggá alakítani a palackokat. Azonban melléjük szegődött a szerencse, amikor egy olyan cég jött hozzájuk látogatóba, amelynek megvolt az ismerete és a technológiája a szerzetesek tervének megvalósításához.

A szerzetesek és az önkéntesek a palackokat egy közeli folyóból gyűjtik, de a lakóktól is kaptak jó néhányat.

A feldolgozás során egyébként sáfrányt adnak az alapanyaghoz, így érik el a csuhák jellegzetes színét. Maga Maha Pranom egy éven át tesztelte az anyagot, hogy tökéletesítsék a végeredményt. A ruhák most olyan szövetből készülnek, amely 34% újrahasznosított műanyagot, 43% selymet, 23% poliésztert tartalmaz. Kb. 15 palackból készül egy 2 méter hosszú ruha.

A szerzetesek szerint mindez még csak a kezdet. Céljuknak tartják, hogy a thai emberek figyelmét is felhívják a szelektív gyűjtés fontosságára, ezért járnak elöl jó példával.

A narancssárga szerzetesi ruha nem az egyetlen dolog, ami a feldolgozott műanyagból készül. Most már táskákat, takarókat, pólókat is készítenek a barátok, hagyományos mintákkal.

Forrás: www.intelligentliving.co, képek: Wat Chak Daeng