Megmenekültek.

Évente több száz fajt veszítünk el: egyre csökken a Föld fajgazdagsága. A klímaváltozásnak, az intenzív mezőgazdaságnak, az élőhelyek letarolásának „hála” újabb és újabb nevek kerülnek fel a veszélyeztetett növények és állatok listájára. Éppen ezért nagy öröm, ha nem kihalásról, hanem újra felbukkanásról, szaporodásról szólnak a hírek. A természetben minden mindennel összefügg, egy faj kihalása magával ránthat másokat, az egyensúly könnyen megbillen, beláthatatlan következményekkel járhat.

A Galápagos-szigeteken most nagy sikerről számoltak be a tudósok: az erőfeszítéseknek köszönhetően a Pinzón-szigeten egy csapat bébi teknősre bukkantak – a faj nem is olyan régen nagyon közel járt a kihaláshoz.

A teknősöket először James Gibbs kutató látta meg, aki hangsúlyozta: mivel az emberi tevékenységek következtében sodródtak a teknősök a kihalás szélére, így külön öröm, hogy még egy esélyt kaptunk arra, hogy életben tartsuk őket.

A 18. század közepén a Pinzón-szigetre érkező tengerészek gyakorlatilag véletlenül okoztak környezeti katasztrófát.

Ugyanis patkányokat hurcoltak be a földdarabra, amelyek villámgyorsan megtelepedtek a törékeny ökoszisztémában és felfalták többek között a teknősök tojásait. Később, az 1960-as években amikor már csak 100-200 példány élt, a tudósok keményen küzdeni kezdtek a teknősök fennmaradásáért. Próbálták a megmaradt tojásokat megóvni, több százat összegyűjtöttek és egy másik szigetre helyeztek át. 5 év elteltével aztán visszavitték őket a Pinzón-szigetre. A patkányok azonban még ekkor is komoly veszélyt jelentettek, ezért 2012-ben – a többi állat érdekében – patkányirtó akcióba kezdtek. Így kaptak esélyt a teknősök is az életben maradásra.

Fotó: James Gibbs

Fotó: Wikimedia

2014-ben bukkantak a már említett bébi teknősökre, ami azt jelezte, hogy eredményes volt a rengeteg munka. A csapat kb. 300 kis bébiteknőst talált, de biztosak voltak benne, hogy ennél több született.

Fotó: James Gibbs
Fotó: Diego/San Diego Zoo/YouTube

Ez volt tehát az első alkalom, hogy több mint 100 év elteltével a vadonban indultak újra szaporodásnak az állatok. A teknősök számát jelenleg nagyjából 500-ra becsülik.

Forrás: www.healthyfoodhouse.com