Vár a nagyvilág!

Megjelent a Lonely Planet friss listája, a 2024-re ajánlott desztinációkkal. A kiadvány többféle szempont szerint rangsorolja az úticélokat és igazi csemegéket tartogat még a rutinos utazóknak is.

A legjobban várt lista az országokat teszi sorba, a leginkább ajánlottal kezdve, ez pedig 2024-ben nem más lesz, mint Mongólia. Őt India követi, a bronzérmes ország pedig Marokkó lett. A kiadvány kiemeli Mongóliát, mint a kultúra és kaland találkozási pontját, Indiának pedig a sokszínűségét méltatták. Talán meglepő lehet, de a top 10-be csak Horvátországnak sikerült Európából bekerülnie, ugyanakkor ott van Benin vagy a Brit Nemzetközösség teljesen független tagja, St. Lucia is.

A legjobb országok top 10-es listája:

 1. Mongólia
 2. India
 3. Marokkó
 4. Chile
 5. Benin
 6. Mexikó
 7. Üzbegisztán
 8. Pakisztán
 9. Horvátország
 10. St. Lucia
Mongólia

A városok rangsorában egy afrikai főváros, Nairobi lett az aranyérmes, őt Párizs követi, a dobogó harmadik fokán pedig a kanadai Montrealt találjuk. A kenyai nagyvárost kulturális-globális központként jellemezték, miközben könnyen elérhető nemzeti parkja a vadállatok életét mutatja be. Párizs 2024-ben reflektorfényben lesz, mint az olimpiai játékok színhelye, Montreálnak pedig változatos konyháját, galériáit és különleges üzleteit méltatták.

A legjobb városok top 10-es listája:

 1. Nairobi, Kenya
 2. Párizs, Franciaország
 3. Montreal, Kanada
 4. Mostar, Bosznia és Hercegovina
 5. Philadelphia, USA
 6. Manaus, Brazília
 7. Jakarta, Indonézia
 8. Prága, Csehország
 9. Izmir, Törökország
 10. Kansas City, USA
Nairobi, Kenya

A legjobb régiók favoritjai közül egy kerékpárút, a nyugat-balkáni Trans Dinarica útvonal vitte el az első helyet. Ezt a dél-ausztráliai Kenguru-sziget és az örök szerelem, Toszkána követi. A mérsékelten nehéz bicikliút 3364 km-en tekereg, átszeli a Dinári-hegységet és érinti Szlovéniát, Horvátországot, Bosznia és Hercegovinát, Montenegrót, Albániát, Észak-Macedóniát, Koszovót és Szerbiát is. A Kenguru-szigetnek elszigeteltségét, gyönyörű strandjait és természeti világát emelték ki, Toszkánában pedig a lassút élet szépségére hívták fel a figyelmet.

A legjobb régiók top 10-es listája:

 1. Nyugat-balkáni Trans Dinarica kerékpárút
 2. Kenguru-sziget, Ausztrália
 3. Toszkána, Olaszország
 4. Donegal, Írország
 5. Baszkföld, Spanyolország
 6. Dél-Thaiföld
 7. Swahili part, Tanzánia
 8. Montana, USA
 9. Saalfelden Leogang, Ausztria
 10. Skócia északi partvidéke

Remarkable Rocks, Kangaroo Island

Idén először 2 új rangsorral bővült az ajánló.

A legjobb értékű úticélok élén Közép-Nyugat Amerika végzett, a szakemberek hangsúlyozták, hogy ez a vidék felveszi a versenyt a két parttal, tele van kreatív üzletekkel, éttermekkel, menő városokkal, sokszínűséggel, művészeti stúdiókkal, környezetbarát szállodákkal. Lengyelország minőségi utazási élményeket kínál, míg Nicaragua a pénztárcabarát kikapcsolódást, szörfözést napsütést, trópusi erdőket.

A legjobb értékű úticélok top 10-es listája:

 1. Közép-Nyugat, USA
 2. Lengyelország
 3. Nicaragua
 4. Dunamente (Duna Limes), Bulgária & Románia
 5. Normandia, Franciaország
 6. Egyiptom
 7. Ikária, Görögország
 8. Algéria
 9. Déli tavak & Közép Otago vidéke, Új-Zéland
 10. Európa éjszakai vonatjáratai

A fenntarthatóságot figyelembe véve Spanyolország áll az élen, mivel új kerékpárútjai, elektromos buszai és vasútvonalai új lehetőségeket kínálnak az ország megismerésére. Patagónia bővülő parkokkal, ambiciózus újjáépítési törekvéseivel lenyűgözőbb, mint valaha. Grönland jégvilága és tundrája került a harmadik helyre.

A legjobb úticélok top 10-es listája a fenntarthatóságot figyelembe véve:

 1. Spanyolország
 2. Patagónia, Argentína & Chile
 3. Grönland
 4. Wales túraútvonalai
 5. A portugál zarándokút, Caminho Portgues de Santiago
 6. Palau
 7. Hokkaido, Japán
 8. Ecuador
 9. Észtország, Lettország és Litvánia balti útvonalai
 10. Dél-Afrikai öko rönkházai
Palau

Forrás: www.dailymail.co.uk