A Világörökség része.

A szepesi vár (Spišský hrad) Közép-Európa egyik legnagyobb vára, Lőcsétől nem messze, mintegy 634 méter magasan emelkedik egy mészkőszikla tetején. Magát a sziklát az az i. e. 5 évezred óta lakják, sőt az i. e. 1-2. században erőd is épült rajta, a szepesi vár története azonban csak a 12. században kezdődött. A 13. század első harmadában építették a mai kör alakú lakótornyot, a várudvar közepén az öregtornyot, az északi oldalon álló nagy, háromszög alakú román stílusú palotát és a felső vár további részeit. A vár első írásos említése 1249-ből való.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Castles and Palaces (@castles_and_palaces) által megosztott bejegyzés

Hamarosan Szepes vármegye központjává vált, a szepesi ispán székhelye lett, majd az évszázadok alatt többször gazdát cserélt és sokszor átépítették, bővítették. Az alsó várudvart Erzsébet királyné építette, miután szolgálatába fogadta a huszita Giskra Jánost, aki seregével széles körű építkezésbe fogott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Výlet Slovenskom (@vylet_slovenskom) által megosztott bejegyzés

1464-ben Mátyás király a várat Szapolyai Imrének és Szapolyai Istvánnak adományozta. Bár a Szapolyai család több mint 70 várat birtokolt, a szepesi várat tartották a családi várnak és ott is székeltek. A várat jelentősen korszerűsítették és gótikus stílusban átépítették, kápolnát, balkonokat adtak hozzá. Maga Szapolyai János, az utolsó Habsburgok előtti magyar király is a várban született.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dani Kendi Schmidt (@dani_kendi_schmidt) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Piňo (@peterpagacpino) által megosztott bejegyzés

1528-ban a császári seregek szerezték meg a várat, akik a Thurzó családnak ajándékozták, majd a Csáky nemzetség kezébe került. A Csákyak 1707-ig lakták a várat, utánuk csak egy kis helyőrség maradt, az épület pusztulásnak indult. 1780-ban tűzvész ütött ki, mivel a katonák pálinkát főztek a pincében, ami belobbant, az egész vár leégett. A szlovák kormány az 1970-es években kezdett neki a vár felújításának, az állagromlás megállításának.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

?? Twynga.com (@twyngacom) által megosztott bejegyzés

A vár és környéke 1993-ban került fel az UNESCO Világörökségének listájára.

Forrás: themindcircle.com