Oldalirányú robbanás.

1980. május 18-án a Washington államban található Mount Saint Helens vulkáni hegy kitört, az USA legpusztítóbb természeti eseményeként. Csupán néhány óra alatt a vulkán északi oldala összeomlott, hatalmas földcsuszamlást előidézve, a valaha feljegyzett legnagyobb törmeléklavinát generálva. A törmelék a környező tavak és folyóvölgy felé mozogva 27 km hosszan lerombolt mindent. Az alig néhány kilométerre fekvő Spirit-tó „élvezte” az oldalirányú robbanás teljes hatását.

123 évnyi szunnyadás után bekövetkezett oldalirányú kitörés következtében 57 ember meghalt és 600 négyzetkilométernyi erdő elpusztult. A becslések szerint 1 millió fát döntött ki a rendkívül forró vulkáni gázból, perzselő hamuból és kőzetből álló fal, ezek más törmelékekkel együtt a tóban rakódtak le. A törmeléklavina átmenetileg kiszorította a víz nagy részét, óriási hullámokat vetve.

Ahogy a víz visszahúzódott a medrébe, magával rántott további több ezernyi fát a tóba. A tó vizén lebegtek ezek a kifordult, összetört fák, sőt még több évtizeddel később is beborítják a területet.

A kitörés előtt a Spirit-tó egy népszerű és festői tó volt, sokan üdültek a partján. 6 kemping működött a tóparton és számtalan vendéglátóhely szolgálta ki az ide érkezőket.

Earth Puked in 1980

Napjainkban a Spirit-tó egy olyan terület, amit több ezernyi rönk és vulkáni törmelék borít. A hatalmas mennyiségű törmelék kb. 25 méterrel csökkentette a víz mélységét és a tó által elfoglalt terület nagyságát, ugyanakkor a lerakódások elzárták a tó természetesen kifolyását, megemelve a víz felszíni magasságát.

Spirit lake washington 1985

Amikor a tudósok látták a tömeges pusztulást, rájöttek, hogy ritka alkalmuk nyílik a mikrobiális és kémiai átalakulások tanulmányozására. A biológiai helyreállítás érdekében 1982 óta védik a területet, tilos horgászni és más rekreációs tevékenységet végezni, mert ez megakadályozhatja a helyreállítási folyamatokat. Éppen ez az oka annak is, hogy nem távolítják el a vízből a fákat és erdei törmelékeket.

Spirit lake washington 1985

Forrás: www.amusingplanet.com