Virágzó hínár.

A Cano Cristales (magyarul Kristály-folyó) egy kolumbiai folyó, amely a Sierra de la Macarena területén folyik. Az év legnagyobb részében a folyam ugyanolyan, mint bármelyik másik folyó: a köves aljzatot moha borítja, ami a hűvös, tiszta vízben is jól látszik. Azonban az év egy rövid szakaszában elképesztő átalakuláson megy keresztül a víz: ’kivirágzik’ és különféle vibráló színekben pompázik.

Ebben a rövid időintervallumban a nedves és a száraz időszak között a víz szintje annyira lecsökken, hogy a Nap fel tudja melegíteni a mohákat és algákat a folyó fenekén és azok virágzása berobban.

Caño Cristales, Sierra de la Macarena

Egy, a folyó fenekét szegélyező, az örvényvirágfélék közé tartozó, különleges faj, Macarenia clavigera burjánzani kezd, amitől a folyó élénk borvörössé változik. Eközben a sárga, barna homokfoltok, a zöld mohák és a kék víz különféle árnyalatai tobzódnak.

Caño Cristales,Colombia

Nem véletlenül nevezik a Cano Cristales-t ’Ötszínű folyónak’, sőt, nem ritkán a világ legszebbjének. Ez a rövid időszak a nedves és száraz szakaszok között, mindössze pár hétig tart, szeptembertől novemberig.

Caño Cristales

A Cano Cristales egy távoli, izolált területen fekszik, ami nem érhető el egyszerűen közúton. Jó néhány évig a turisták elől is lezárták a területet, elsősorban a terrorista cselekmények miatt. 2009-ben aztán újra megnyílt és napjainkban számtalan kolumbiai utazási ügynökség repíti ide az érdeklődőket. A La Macarena-tól egy rövid utazással eljuthatunk abba a nemzeti parkba, ahol az egyedülálló folyót találjuk.

Caño Cristales

Érdekesség, hogy a vízben halak nem élnek, mivel nem találnának benne táplálékot.

Caño Cristales,Colombia

Caño Cristales, Meta

Caño Cristales

Forrás: www.amusingplanet.com