Csak rutinos vezetőknek.

Sokan a világ legnehezebben járható, legveszélyesebb útjának tartják: félelmetes látvány a Törökország északkeleti részén található, Anatólia tartományból a Fekete-tengerig vezető, D915 néven ismert út, elképesztő kanyarokkal, gyilkos szakaszokkal, rendkívül nehéz tereppel. A 105 km-en át kanyargó út Of városát köti összes Bayburt településsel.

Az út története 1916-ra vezethető vissza, amikor az orosz csapatok elfoglalták Trabzont. Állítólag az utat az orosz katonák építették, kizárólag kézi szerszámokat használva, és noha mindkét végének bizonyos részein találunk aszfaltozott területeket, az út legnagyobb részét még mindig laza kövek alkotják.

A D915 első pillantásra nem tűnik extrémnek, de ahogy bármelyik végétől elindulva haladunk, az aszfaltot kövek váltják fel és az út maga egyre keskenyebb és meredekebb lesz.

Összesen 38 hajtűkanyart számlálhatunk meg, közülük a leghírhedtebbek a Derebaşı kanyarok. 17 van belőlük egy 5,1 km-es szakaszon, miközben 17%-os lejtők tarkítják a menetet.

Az út szélén nincsenek védőkorlátok, amelyek megvédenek a szakadékba zuhanástól és a legmeredekebb szakasz annyira szűk, hogy két a szembejövő járművek egyikének muszáj hátrálnia, hogy elengedje a másikat. Rossz időjárási körülmények között, sűrű köd vagy eső esetén ez életveszélyes. A jég és a hó pedig olyan szinten rizikóssá teszi az úthasználatot, hogy októbertől június végéig általában lezárják a forgalom elől.

Az út viszonylag forgalmas, több száz helyi használja nap mint nap.

Két alternatív út is létezik Of és Bayburt között, de a D915 a legrövidebb, emiatt a veszélye ellenére népszerű. A hegytetőről lélegzetelállító kilátás nyílik, de a veszélyek miatt nem ajánlják turista látványosságként felkeresni. Már egy rossz mozdulat tragédiával végződhet, így csak a képzett, rutinos sofőrök és a helybeliek részére ajánlott.

Forrás: www.odditycentral.com