Tengertől tengerig.

A Koszovóban eredő Nerodimka folyó egyike annak a két folyónak Európában, amelynek vize két különböző tengerbe ömlik. A jelenség neve elágazódás, bifurkáció. A bal oldali ág a Fekete-tengerbe, míg a jobboldali az Égei-tengerbe kerül.

A bifurkáció a folyók kétirányú lefolyása, szabatosabban a vízfolyások – felszíni vagy felszín alatti víztestek – külön rendszerbe áramlása, torkollása.

A Nerodimka hegyvidéki régióban eredő vízfolyás nyugat-kelet irányba halad, medencéje Ferizaj külső területén található. Az északi ág a Sitnica folyóba torkollik, ami aztán több folyón keresztül (Ibar-Morava-Duna) a Fekete-tengerbe ömlik. Az elsődleges déli ág összeolvadva a másik ággal viszont folytatja útját az Égei-tenger felé, a Lepenc és a Vardar folyókon keresztül.

Nerodime bifurcation

A kettéágazást magát mérnöki tervezés, egy mesterséges csatorna könnyíti meg, noha a lefelé folyás természetes marad. A 14. században Milutin király uralkodása alatt egy csatornát vájtak azért, hogy a Sazlia tavacskát és a Nerodimka folyót összekössék, gyakorlatilag mesterséges kettéválást hozva létre. Ez a kanális a Nerodimkától dél felé vezette a vizet a Lepenec folyóba, ami már az Égei-tenger vízgyűjtő területének része. Eközben a Sitnica folyó, ami a Sazlia tavacskából ered, észak felé folyik az Iber folyóba, ami viszont a Fekete-tenger vízgyűjtő medencéjéhez tartozik.

Forrás: www.amusingplanet.com