Barlangoljunk!

Március a barlangok hónapja, most kiemelten érdemes felkeresni ezeket a természeti értékeket. Ne csak a földfelszín felett kiránduljunk, tegyünk egy kis kitérőt a mélybe is, ahol szakvezetett túrákon ismerkedhetünk meg az izgalmas, sötét üregek élővilágával, kialakulásával, történetével.

Hazánkban 5 nemzeti park igazgatóság területén találhatóak barlangok, amelyek közül jelenleg mintegy 4200 ismert. Ezeknek közel fele a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén található, közülük kiemelkedik a Budapest alatti 174, melyek miatt méltán nevezik fővárosunkat a “Barlangok Fővárosának”. Az idei Barlangoljunk! kampány keretében ebben a nemzeti parkban 4 turisztikai barlangunkban (Pál-völgyi-, Szemlő-hegyi, Mátyás-hegyi- és Budai Vár-barlang) várnak kedvezmények és érdekes programok.

A Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang  hagyományos, hétköznapi túráinak árából a Barlangok hónapja alkalmából március során extra 25% kedvezményt biztosítanak annak, aki a pénztárnál bemondja a jelszót és részt vesz kvíz játékban. Jelszó: CaCO3. A Mátyás-hegyi-barlang kalandtúráin a márciusi hétköznapokon induló túrákra a felnőttek is diákjegyet tudnak váltani, amennyiben foglaláskor bemondják a jelszót.

Emellett pedig extra szakvezetéses túrák indulnak hétvégenként, a Pálvölgyi, Szemlő-hegyi, Budai Vár-barlangba. Különleges túrákon is részt vehetünk, ahol a megszokott ösvényeket is elhagyjuk, ezentúl pedig előadások, vetítések színesítik a barlangok hónapját.

Nem csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén ünneplik márciusban a barlangokat, de például az Aggteleki Nemzeti Parkban is, ahol 20%-os kedvezményt biztosítanak a felnőtt belépőjegyek árából.

Forrás: www.dunaipoly.hu

A kiemelt kép illusztráció.