Az istennő nem nyugszik.

Úgy fest, mint egy madárfészek, ami emberi hajszálakból készült, de szó sincs erről: Pele haját természetesen keletkező finom, aranysárga szálak alkotják, amelyek vulkáni üvegből jönnek létre akkor, amikor a kitörés során a forró olvadt láva a levegőbe kerül és megszilárdul. A szálak az olvadt bazaltos üveg kinyújtásával jönnek létre, ami valójában ugyanaz a folyamat, mint amikor az üvegfúvó munkások vékony szálakat készítenek.

Pele's hair & achneliths (Pele's tears) (sideromelane & tachylite) (unrecorded pre-1940s eruption of Kilauea Volcano, Hawaii) 2

A folyékony kőzet egy milliméternél is vékonyabban nyúlik, tényleg olyan vékony, mint egy hajszál és akár 2 méter hosszú is lehet. Extrém könnyű, ezért gyakran a szél elviszi több kilométer távolságra. Fennakadhat a magas helyeken, például a fák tetején, a villanyoszlopokon vagy az antennákon.

University Students Join NASA on Trip to Hawaiian Volcano

Pele a hawaii mitológia alakja, a tűz, a villámlás, a szél és a vulkánok istennője, aki a monda szerint a szigeteket is termette. A legenda úgy tartja, hogy Pele Tahitiből származott, ahonnan kenuval érkezett, hogy tüzet gyújtson. Azonban testvére, Namaka ezt nem nézte jó szemmel és Maui-szigetén legyőzte. Pele meghalt, lelke a Halemaʻumaʻu kráter lávatavába költözött. Bár általában Hawaii-hoz kötik a Pele haj előfordulását, máshol található vulkánok kitörésénél is keletkeznek ilyen szálak.

DSC18631

Nem ajánlott puszta kézzel a Pele hajszálakat megfogni, mivel rendkívül törékenyek és élesek, a letörő kis darabok könnyen a bőrbe jutnak. Néha a hajat összenőve találjuk a Pele könnyének nevezett, megkeményedett vulkanikus üvegképződményekkel. A fekete könnyek ugyanúgy keletkeznek mint a hajszálak, csak apró cseppek formájában. A kutatók szerint a kitörő láva dönti el, hogy hajszál vagy könnycsepp keletkezik-e (magas sebességnél előbbi, lassabbnál az utóbbi formálódik).

Achnelith (Pele's tear) with two attached threads of Pele's hair (unrecorded pre-1940s eruption of Kilauea Volcano, Hawaii)

Pele könnyei sokat elárulnak a vulkánkutatók számára a kitörésről. A gázbuborékok és egyéb részecskék, amelyeket csapdába ejtenek a könnyek, vizsgálhatók, a magmakamra összetételéről adnak információt a könnyek alakja pedig a kitörés sebességét jelzi.

Achneliths (Pele's tears) (unrecorded eruption of Kilauea Volcano, Hawaii)

Mauna Ulu (25 of 30)

Forrás: www.amusingplanet.com