Kincsek a dzsungelben.

Tudósnak lenni nem egyszerű, időnként bele kell vetni magunkat az ismeretlenbe, olyan élőlények után kutatva, amelyek lehet, hogy nem is léteznek már a Földön. A Texasi El Paso Egyetem szakemberei például a Kongói Demokratikus Köztársaság erdejeiben próbáltak megtalálni egy elveszettnek hitt madarat.

Szerencsére a kitartó próbálkozásaikat siker koronázta, a feltűnő sárga bóbitájú koronás pápaszemes gébics (Prionops alberti) előkerült.

A kutatók 6 hetes expedíciót vezettek a Kongó keleti részén található Itombwe Massif hegyvidéki régiójába. Gyalog hatoltak be a dzsungelbe, több mint 120 km-t megtéve, közben pedig a madarakat, hüllőket és kétéltűeket tanulmányozták. A szakembereket a Kongói Természettudományi Központ tudósai is elkísérték.

Miközben a kutatók a lankákon, a ködös erdőben haladtak, sikerült megpillantaniuk a fekete madarat, amelynek élénk sárga sisakja vonzotta a szemet. Bár sejtették, hogy a szárnyas külseje nem mindennapi, nem számítottak ilyen váratlanul lenyűgöző látványra. Egy meglehetősen hangos és aktív kis csapatra lettek először figyelmesek, végül összesen 18 koronás pápaszemes gébicset vettek észre 3 különböző helyen.

Mindez felébreszti a reményt arra, hogy a fajnak még mindig él egészséges populációja a távoli, eddig ismeretlen erdőkben.

Noha a madarat ezt megelőzőleg már 20 éve nem látták, most sikerült bizonyítékot szerezni arra, hogy nem halt ki.

Miközben a háborúk és belső forrongások nehezítik a régióban történő kutatásokat és expedíciókat, maga a terület már biztonságosan látogatható. Most környezetvédelmi kihívásokkal küzd az ország, a bányászat, fakitermelés és az erdőirtás jelenti jelenleg a legnagyobb gondot, hiszen a természetvédelmi értékeket nem csak felfedezni kell, de meg is kell tudni őrizni.

Forrás: mymodernmet.com

A kiemelt kép illusztráció.