Vészhelyzet.

Brazíliában nagy a baj: elszánt harcot folytatnak a dengue-lázzal, rekordszámú megbetegedést regisztráltak. A vírusfertőzést a nőstény szúnyogok terjesztik a csípésük által.

2024 első két hónapjában több mint 1 millió esetet jelentettek, ami 226%-kal több, mint 2023 hasonló időszakában.

Számos városban vészhelyzetet hirdettek, miközben az olasz egészségügyi minisztérium kiemelt ellenőrzést rendelt el a repülőtereken és a nagyobb kikötőkben a dengue-láz terjedésében érintett országokból (Brazília és Argentína) érkező személyek és áruk esetében.

A világ népességének közel fele olyan területen él, ahol magas a dengue fertőzés kockázata.

Brazíliában endémiás a kór, ami azt jelenti hogy folyamatos körforgásban van. Elsősorban az esős időszakban nő meg a fertőzések száma, azaz október és május között. Igazán nagy járványokat 3-4 évente regisztrálnak. Négyből csupán egy fertőzött mutat tüneteket (láz, fejfájás, émelygés), amik 2-7 napig tartanak, azonban időnként a fertőzés súlyossá válhat, kórházi tartózkodást vagy akár halált is eredményezhet.

A betegségre nem létezik specifikus gyógymód, csupán a beteg fájdalmát tudják csökkenteni, miközben az életfunkciókat fenntartják.

Emberről emberre nem terjed a fertőzés, a vírust szúnyogok terjesztik. A trópusi és szubtrópusi országokban a malária után a szúnyog által terjesztett második leggyakoribb fertőzésnek számít.

Az emelkedő számok az egészségügyi hatóságokat arra késztették, hogy alternatív módszereket vessenek be a fertőzés terjedésének megállítására.

A védekezés egyik fontos lépéseként a kutatók most genetikailag módosított szúnyogokat engedtek szabadon, több mint 1 millió példányt.

A genetikailag módosított szúnyogokat az Oxitec biotechnológiai cég állítja elő. A vállalat a hím Aedes aegypti szúnyogokat tenyészti, ez a szúnyog terjeszti a dengue lázat. A genetikailag módosított egyedeket szaporítják, ezek egy olyan gén hordoznak, ami miatt a nőstény utódok életképtelenek (a vírust csak ők képesek terjeszteni).

A génmódosított hímek petéi dobozokban kerülnek kihelyezésre. amelyhez vizet adnak, így kelnek ki a kis szúnyogok. A faj általában állóvízbe teszi a petéit, így ezek a dobozok valójában azt utánozzák, ami a természetben történik. A módosított szúnyogok az életciklust 10 nap alatt fejezik be a dobozban, majd a kifejtett példányok előjönnek, hogy elvégezzék a feladatukat. Ezzel az eljárással akár 90%-kal is csökkenthető a szúnyogok száma.

Forrás: www.livescience.com

A kiemelt kép illusztráció.