Erre ügyeljünk, ha az erdőt járjuk.

2018. szeptember 29. és október 14. között mintegy 41.970 négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság – adta hírül a Nébih.

Miért szükséges veszettség ellen vakcinázni?

A veszettség vírusára nemcsak a vadon élő állatok, de a házi emlősállatok is fogékonyak, azonban vakcinázással a betegség megelőzhető. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. Hazánkban kb. 75 000 róka él. Magyarországon 1992 óta vakcináznak, ennek köszönhetően a betegség mára ritkán fordul elő. Emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor. A rókák vakcinázását állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal szervezi.

Mit kell tudnom a vakcinázásról?

A kihelyezett csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Az érintett települések listáját a NÉBIH weboldalán megtaláljuk. A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, illetve külterületén kihelyezett plakátokról is tájékozódhatunk. A csalétekszórás a lakott területeket és a belterületeket nem érinti.

További információ: portal.nebih.gov.hu