Tiszta víz.

A legtöbb nagyvárosban a vízelvezető árkokban legfeljebb gaz burjánzik, de nem ritka a szeméthalom sem. Japánban azonban ez is máshogy van. Legalábbis Shimabara városában, amely település az ország harmadik legnagyobb szigetén, Kjúsún fekszik.

A város vízelvezető árkaiban annyira tiszta a víz, hogy vígan megélnek benne a halak is: több száz koi ponty úszkál az utcákon.

A szokatlan élőhely egy vulkáni aktivitás következménye: a Mount Unzen nevű hegycsúcson bekövetkezett 1792-es földrengés és annak folyományaként fellépett cunami eredménye.

A tragikus természeti katasztrófában 15 000 ember vesztette életét, ugyanakkor a friss vízforrások bőségével járt. Kristálytiszta víz került a város vízelvezető rendszerébe, ezért 1978-ban a hatóságok úgy döntöttek, hogy színes koi pontyokat telepítenek a 100 méter hosszú csatornába.

A koi halak arról ismertek, hogy csak a kiváló minőségű, tiszta vizekben tenyésznek. Ez a halfajta, amit egyébként brokátpontynak is neveznek, Japánban a szerelem és a barátság jelképe.

Napjainkban Shimabara települését az „Úszó pontyok városa”-ként emlegetik. Szívesen keresik fel a turisták, népszerű úti cél. Nem csoda, hogy az itt élők büszkék a különleges, hallal teli vizeikre, és mindent megtesznek azok tisztaságáért.

Fotó: r/BeAmazed

A koi pontyok akár 70 cm hosszúra is megnőhetnek, és számos, színezetükben, méretükben és mintázatukban eltérő változatban léteznek. A fehér, narancs, fekete, piros árnyalatok gazdagsága jellemző; órákat is eltölthetünk úgy, hogy ezekben a színpompás halakban gyönyörködünk.

Az egyedülálló élőhely szép példa a természet és az ember harmonikus együttélésére a japán kultúrában.

Forrás: mymodernmet.com