Elvesztett otthonok.

Megkapó látvány: egy 14. századi, magányos torony emelkedik az olaszországi Reschen-tó közepén, mindössze néhány kilométerre a svájci és osztrák határtól.

A harangtorony az egyetlen, ami mára megmaradt Graun (olaszul Curon Venusta) egykori virágzó településéből.

A múlt század közepén az egész falut, mind a 163 házat és a templomot is „beáldozták” egy új gát érdekében, ami az elektromos áram termelését hivatott növelni.

1939-ben a Montecatini nevű elektromos társaság egy 22 méter mély tó kialakítását tervezte, ezzel két természetes tó (a Reschen-tó és a Mitter-tó) egyesítését tűzte ki céljául. A bejelentés szerint így víz alá került több falu is, a már említett Graun mellett Reschen egy része is.

Fotó: flickr

Természetesen a helyiek egyáltalán nem örültek az ötletnek. Azonban hiába harcoltak körömszakadtáig a projekt ellen, 1950-ben megvalósították a terveket és a területet elárasztották. Nem csak a házak kerültek víz alá, de hatalmas, megművelt területek is. Számos család nem látta a jövőt, annak ellenére, hogy a vállalat fizetett nekik egy csekély összeget. Néhányan elköltöztek, mások pedig a magasabban fekvő részeken építkeztek és kezdtek új életet.

Napjainkban már csak a gyönyörű harangtorony emlékeztet a múltra. Nagyon kedvelt fotótéma, ahogy magányosan áll a tó közepén.

Fotó: Wilson Wong/flickr
Fotó: Flo/flickr

Télen, amikor megfagy a víz és jég borítja a tavat, a toronyhoz akár gyalog is eljuthatunk. Noha a természet sebe viszonylag gyorsan begyógyult, az emberek fájdalma nem múlik. Különösen azoknak nehéz, akik látták elsüllyedni az otthonaikat, ők sosem felejtik el, hogy mi történt. Egy legenda szerint telente még mindig hallhatók a templomi harangok. A valóságban azonban a harangokat elszállították 1950. július 18-án, egy héttel az árasztás előtt.

Fotó: fr1zz/flickr
Fotó: Maurizio/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com