Több, mint 10 ezer fa növényvédelmében teszik meg az első lépést.

Már 3 hete tart a fővárosban a parkok és fasorok fáinak tél végi lemosó permetezése. A munkálatok előreláthatólag 2017. március 13-ig tartanak, de az ütemterv az időjárás függvényében változhat. A permetezések, különös tekintettel a fasorokra, alapvetően az éjszakai órákban történnek, így azok nem zavarják a gyalogos- és közúti forgalmat.

A FŐKERT tájékoztatása szerint a városi fáink között a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj. A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy csökkentsék a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – számát.

Az eljárás során alkalmazott szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. Nem kell aggódnunk, a permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A permetezőszer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Ennek a hatásnak a kifejtése érdekében, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen, a FŐKERT munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fák fejlődését, s korai kilombosodás esetén csökkentik a dózist.

Az alábbi táblázatban a területi beosztást is figyelmemmel kísérhetjük: www.fokert.hu

Forrás és fotók: www.fokert.hu