Ablaknál ülők előnyben.

Amennyiben te is azok közé tartozol, akik minden repülés alkalmával összeszednek valamit, ideje elgondolkodnod. Lehet, hogy nem a megfelelő ülésen szoktál ülni! Természetesen a tömött reptereken, zsúfolt gépeken az immunrendszer aktuális állapotához mérten bármikor össze lehet szedni valami nyavalyát, de nem árt figyelembe venni, hogy a megfelelő ülésválasztással is csökkenthetjük a megbetegedés esélyét.

Egy tanulmány szerint (Proceedings of the National Academy of Sciences) a kabin körüli emberi mozgás sokkal nagyobb arányban terjeszti a kórokozókat, mint a légkondi. És mivel a választott hely meghatározza azt is, hogy mennyit fogsz mozogni a repülőn (a folyosón ülők 80 %-a jön-megy a kabin körül, míg a középen ülők 62 %-a vándorol csak, az ablaknál ülők pedig mindössze 43 %-a indul útnak), így ez meghatározza azt is, hogy mekkora eséllyel lépsz kapcsolatba a kórokozókkal.

Ha viszont ragaszkodsz a folyosó melletti székhez, akkor se aggódj: a vizsgálat szerint amennyiben 150 utasból egy betegen utazik, rajta kívül mindössze egy további utas fogja megfertőzve elhagyni a gépet. Itt viszont már nem az számít, hogy a folyosó mellett ülsz-e, hanem azon 11 ember közül valaki lesz az „áldozat”, aki legközelebb ül a beteg személyhez, azaz a tőle jobbra esők, a balra helyet foglalók, és a közvetlenül előtte és mögötte ülők vannak veszélyben.

Szóval legközelebb, amikor leülsz valaki mellé, aki ugat, int egy kutya, vagy halomnyi zsebkendőt szorongat, kapcsold be a fejed fölött lévő légkondit, hogy annyi kórokozót fújjon messzire, amennyit csak tud.

Forrás: www.housebeautiful.com