A császári vagon még közlekedik.

A Wuppertali függővasút (Wuppertal Schwebebahn) egy nem mindennapi közlekedési eszköz a németországi Wuppertal városában. Először 1901-ben nyitották meg az utazóközönség számára ezt az egysínű, függesztett vasutat, és még a mai napig is üzemel.

Érdekes, hogy a mintát nem követték sehol máshol a világon. Azaz ez a világ első és egyetlen felfüggesztett egysínű vasútvonala.

A 19. század végén az iparosodás következtében zsúfolttá vált nagyvárosban a népesség elérte a 400 000 főt és ez a szám egyre csak nőtt. A már korábban is virágzó település nagyobb volt, mint Köln, és teljesen beépült. Az utakat elfoglalták a gyalogosok és a kocsik, egyszerűen nem jutott hely a sínek lefektetésére, hiába terveztek villamost, vonatot a városba. A metróhálózat építése is nehézségekbe ütközött, mivel a terület köves volt, ráadásul talajvízzel is küzdöttek. A német mérnökök végül úgy döntöttek, hogy a levegőben megépített pálya az egyetlen lehetőség.

Az építkezés 1898-ban kezdődött, és még ugyanabban az évben az eső tesztüzem is lezajlott. 1900-ban II. Vilmos császár volt az első hivatalos utas, aki kipróbálta a vasútvonalat, majd egy év múlva a nagyközönség is felszállhatott a különös járműre. A hamar népszerűvé váló járgány ma is a leggyorsabb módja itt a közlekedésnek.

A függesztett vasút nyomvonalának hossza 13,3 km. Az út legnagyobb része a Wupper folyó medre felett, 12 méteres magasságban halad. Egy 3 km-es szakaszon pedig az utca fölött, 8 méteres magasságban zakatolnak a vagonok.

A híres vonat már 98 éve üzemelt, amikor az első (és mindeddig egyetlen) végzetes balesetre sor került. A tragédia 1999 áprilisában történt, amikor a vonat kisiklott és a vagonok a Wupper folyóba zuhantak. A szerencsétlenségben öt utas életét vesztette, a sérültek száma 49 volt.

Egy bizarr esetben, amely még 1950-ben történt, egy Tuffi nevű elefántot utaztattak a vonaton. Reklámarcként került a függővasútra egy cirkuszt népszerűsítendő. A rémült állat azonban egyáltalán nem élvezte az utazást: vad trombitálás közepette végigdübörgött a vagonon, míg végül az egyik ablakot áttörve belezuhant a folyóba. Kész csoda, hogy kisebb sérülésekkel megúszta a döbbenetes “mutatványt”.

A Wuppertali függővasút jelenleg napi 82 ezer utast szállít. 1997 óta a tartószerkezetet jelentősen modernizálták, számos megállót átépítettek, felújítottak. Az eredeti, gyönyörű császári kocsi (Kaiserwagen) bizonyos időpontokban – különleges alkalmakkor vagy rendezvények esetén – még mindig közlekedik.

Forrás: www.amusingplanet.com, képek: Pixabay